Μελέτη της επίδρασης εκχυλισμάτων στη δραστικότητα της οξειδάσης της ξανθίνης με την ξανθίνη ως υπόστρωμα
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Τσούκα, ΜαρίαΌνομα Επιβλέποντος
Κουρέτας, Δημήτριος Δ.
Ημερομηνία
2009Γλώσσα
el
Σημειώσεις
Παρατηρήσεις έκδοσης: χαμηλής ποιότητας εκτύπωση.
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Από προηγούμενες μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι το κρασί και τα σταφύλια
έχουν αντιοξειδωτικές και χημειοπροστατευτικές ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται
κυρίως στα πολυφαινολικά συστατικά τους. Έχει βρεθεί ότι οι πολυφαινόλες έχουν
αντιϊκές, αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ παράλληλα δρουν ως
αντιοξειδωτικά συμβάλλοντας εν μέρει στην πρόληψη ασθενειών, που συνδέονται
με το οξειδωτικό στρες. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση φυτικών
εκχυλισμάτων στη δραστικότητα της οξειδάσης της ξανθίνης. Το ένζυμο αυτό έχει
έντονη δράση κατά τη διάρκεια της άσκησης καθώς συμμετέχει στον καταβολισμό
των πουρινών καταλύοντας την οξείδωση της υποξανθίνης σε ξανθίνη και της
ξανθίνης σε ουρικό οξύ με παράλληλη παραγωγή ελευθέρων ριζών. Σκοπός της
παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης εκχυλισμάτων σταφυλιών
(καρπών), στέμφυλων και βοστρύχων πλούσιων σε πολυφαινολικές ενώσεις στη
δραστικότητα της οξειδάσης της ξανθίνης. Συνολικά, μελετήθηκε η επίδραση 10
εκχυλισμάτων σταφυλιών (καρπών), 6 εκχυλισμάτων στέμφυλων, 9 εκχυλισμάτων
βοστρύχων και 1 εκχυλίσματος οίνου στη δραστικότητα της οξειδάσης της
ξανθίνης. Από τα αποτελέσματα παρατηρήθηκε ότι όλα τα εκχυλίσματα
παρουσίασαν αναστολή στη δραστικότητα της οξειδάσης της ξανθίνης. Από τη
σύγκριση δε των αποτελεσμάτων ανάμεσα στα διαφορετικά μέρη των φυτών
προκύπτει ότι τα πιο δραστικά είναι τα εκχυλίσματα βοστρύχων. Η ικανότητα των
εκχυλισμάτων να επιδρούν στη δραστικότητα της οξειδάσης της ξανθίνης τα
καθιστά πιθανά αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, η αναστολή του ενζύμου μπορεί να
αναστείλει όχι μόνο την παραγωγή ελευθέρων ριζών αλλά και του ουρικού οξέος,
του σημαντικότερου αντιοξειδωτικού μορίου του πλάσματος του αίματος.
Λαμβάνοντας, έτσι, υπόψη το διπλό αυτό ρόλο του ενζύμου ιδιαίτερα κατά την
άσκηση, η χορήγηση των μορίων που μελετήθηκαν ως αντιοξειδωτικών πριν την
άσκηση χρήζει προσοχής και περαιτέρω διερεύνησης.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.