Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΚουρέτας, Δημήτριος Δ.el
dc.creatorΤσούκα, Μαρίαel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:45:51Z
dc.date.available2015-01-05T21:45:51Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.other7647
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1769en
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26253/heal.uth.5353
dc.descriptionΠαρατηρήσεις έκδοσης: χαμηλής ποιότητας εκτύπωση.el
dc.description.abstractΑπό προηγούμενες μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι το κρασί και τα σταφύλια έχουν αντιοξειδωτικές και χημειοπροστατευτικές ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται κυρίως στα πολυφαινολικά συστατικά τους. Έχει βρεθεί ότι οι πολυφαινόλες έχουν αντιϊκές, αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ παράλληλα δρουν ως αντιοξειδωτικά συμβάλλοντας εν μέρει στην πρόληψη ασθενειών, που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση φυτικών εκχυλισμάτων στη δραστικότητα της οξειδάσης της ξανθίνης. Το ένζυμο αυτό έχει έντονη δράση κατά τη διάρκεια της άσκησης καθώς συμμετέχει στον καταβολισμό των πουρινών καταλύοντας την οξείδωση της υποξανθίνης σε ξανθίνη και της ξανθίνης σε ουρικό οξύ με παράλληλη παραγωγή ελευθέρων ριζών. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης εκχυλισμάτων σταφυλιών (καρπών), στέμφυλων και βοστρύχων πλούσιων σε πολυφαινολικές ενώσεις στη δραστικότητα της οξειδάσης της ξανθίνης. Συνολικά, μελετήθηκε η επίδραση 10 εκχυλισμάτων σταφυλιών (καρπών), 6 εκχυλισμάτων στέμφυλων, 9 εκχυλισμάτων βοστρύχων και 1 εκχυλίσματος οίνου στη δραστικότητα της οξειδάσης της ξανθίνης. Από τα αποτελέσματα παρατηρήθηκε ότι όλα τα εκχυλίσματα παρουσίασαν αναστολή στη δραστικότητα της οξειδάσης της ξανθίνης. Από τη σύγκριση δε των αποτελεσμάτων ανάμεσα στα διαφορετικά μέρη των φυτών προκύπτει ότι τα πιο δραστικά είναι τα εκχυλίσματα βοστρύχων. Η ικανότητα των εκχυλισμάτων να επιδρούν στη δραστικότητα της οξειδάσης της ξανθίνης τα καθιστά πιθανά αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, η αναστολή του ενζύμου μπορεί να αναστείλει όχι μόνο την παραγωγή ελευθέρων ριζών αλλά και του ουρικού οξέος, του σημαντικότερου αντιοξειδωτικού μορίου του πλάσματος του αίματος. Λαμβάνοντας, έτσι, υπόψη το διπλό αυτό ρόλο του ενζύμου ιδιαίτερα κατά την άσκηση, η χορήγηση των μορίων που μελετήθηκαν ως αντιοξειδωτικών πριν την άσκηση χρήζει προσοχής και περαιτέρω διερεύνησης.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΣΤΑΦΥΛΙΑ -- ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣel
dc.subject.otherΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣel
dc.titleΜελέτη της επίδρασης εκχυλισμάτων στη δραστικότητα της οξειδάσης της ξανθίνης με την ξανθίνη ως υπόστρωμαel
dc.typemasterThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International