Afficher la notice abrégée

dc.contributor.advisorΝάνος, Γεώργιος Δ.el
dc.creatorΒατσανίδου, Άνναel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:43:15Z
dc.date.available2015-01-05T21:43:15Z
dc.date.issued2000
dc.identifier.other935
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/706en
dc.description.abstractΣτις δύο κύριες καλλιεργούμενες ποικιλίες αμυγδαλιάς στην Ελλάδα (Ferragnes και Texas) έγινε όιαφυλλική εφαρμογή βορίου (Β) την περίοδο άνθησης. καθώς και διπλή χαραγή, σε ένα υποβραχίονα ανά δένδρο, σε τρία στάδια ανάπτυξης του καρπού, με σκοπό τη βελτίωση της ανόργανης και οργανικής θρέψης των κλάδων και τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Έγιναν μετρήσεις του ποσοστού καρπόδεσης, της φυσιολογίας φύλλου καθώς και της ποσότητας και ποιότητας των καρπών στην συγκομιδή. Πέντε εφαρμογές Β στην περίοδο της άνθησης δεν βελτίωσαν την ανόργανη θρεπτική κατάσταση καθώς και την παραγωγικότητα και ποιότητα των καρπών στις δύο ποικιλίες που εξετάστηκαν. Ελάχιστες διαφορές βρέθηκαν μεταξύ των δύο ποικιλιών όσον αφορά τη θρεπτική τους κατάσταση με τα φύλλα της ποικιλίας Ferragnes να έχουν υψηλότερη συγκέντρωση Fe και χαμηλότερη συγκέντρωση Β από τα φύλλα της ποικιλίας Texas. Όσον αφορά τη φυσιολογία αμυγδαλιάς, η ξηρά ουσία παρέμεινε σε κάποιο ποσοστό στα φύλλα έως τα τέλη Ιουλίου, ενώ η συγκέντρωση χλωροφύλλης μειωνόταν σταδιακά από τις αρχές Ιουλίου. Έτσι τον Ιούλιο, ενώ μειωνόταν η δυνατότητα φωτοσύνθεσης, η περισσότερη παραγόμενη ξηρά ουσία μετακινούνταν προς τον καρπό και κύρια στο σπέρμα. Η ποικιλία Ferragnes βρέθηκε να φοποσυνθέτει kui να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα ξηράς ουσίας κατά τη θερινή περίοδο και αυτή η ξηρά ουσία να μετακινείται σε μεγάλο βαθμό στον καρπό με αποτέλεσμα η ποικιλία Ferragnes να είναι πιο παραγωγική σε συνολικό νωπό ή ξηρό βάρος σπέρματος και συνολικό βάρος καρπού από την ποικιλία Texas. Η ποικιλία Texas συμπεριφέρθηκε σαν ξηροθερμική ποικιλία, καθώς ο ρυθμός παραγωγής ξηράς ουσίας ήταν χαμηλός την περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και μόνο όψιμα βρέθηκε να λειτουργεί με ταχείς ρυθμούς. II διπλή χαραγή που έγινε στα τέλη Απριλίου επουλώθηκε δύσκολα και προκάλεσε σημαντική τροποποίηση της φυσιολογίας του κλάδου καθώς μείωσε τη συνολική παραγόμενη ξηρά ουσία του υποβραχίονα αλλά αύξησε την παραγωγή καρπού, δηλαδή ένα σημαντικό ποσό της ξηράς ουσίας μεταφέρθηκε στον καρπό. Η διπλή χαραγή που έγινε στις αρχές Ιουνίου προκάλεσε αύξηση στην παραγόμενη ξηρά ουσία του κλάδου, αλλά αυτή δεν κατευθύνθηκε στους καρπούς με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγικότητα του καρπού. Τέλος η διπλή χαραγή που έγινε στις αρχές Ιουλίου επουλώθηκε πολύ γρήγορα και δε φαίνεται να προκάλεσε κάποια σημαντική αλλαγή στη φυσιολογία του κλάδου.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ (ΔΕΝΔΡΑ)el
dc.subject.otherΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΔΕΝΤΡΑ -- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑel
dc.titleΔιερεύνηση των μεθόδων βελτίωσης της παραγωγικότητας και ποιότητας καρπού των καλλιεργούμενων ποικιλιών αμυγδαλιάς, Ferragnes και Texasel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Τεχνολογικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Fichier(s) constituant ce document

Thumbnail

Ce document figure dans la(les) collection(s) suivante(s)

Afficher la notice abrégée

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Excepté là où spécifié autrement, la license de ce document est décrite en tant que Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International