Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΓαλανοπούλου-Σενδουκά, Στέλλα Ν.el
dc.creatorΣούλτη, Κωνσταντίναel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:43:05Z
dc.date.available2015-01-05T21:43:05Z
dc.date.issued1993
dc.identifier.other96
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/590en
dc.description.abstractΤο βαμβάκι το είδος (Gossypium hirsutum L.) καλλιεργείται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Στο τέλος του 19ου αιώνα παραμέρησε το G. herbaceum L. και το G. arboreum L. που καλλιεργούντο παλιότερα. Οι απαιτήσεις της καλλιέργειας και της κατανάλωσης όμως , έδειξαν ότι έπρεπε να χρησιμοποιηθούν βελτιωμένες ποικιλίες ώστε να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα αποτελεί οριακή ζώνη για την καλλιέργεια του βαμβακιού , λόγω του ότι βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της καλλιέργειας αυτής. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ποικιλομορφία κλιματολογικών συνθηκών, παρ όλα αυτά όμως το ελληνικό βαμβάκι κατατάσεται στα καλύτερα ποιοτικά. Η επιτυχία αυτή Οφείλεται στην δημιουργία ελληνικών ποικιλιών αλλά και στη χρησιμοποίηση ξένων ποικιλιών , που έχουν υποστεί προηγουμένως επιλογή , ώστε να προσαρμόζονται καλύτερα στις εξειδικευμένες οικολογικές - συνθήκες της χώρος μας. Η βελτίωση αυτή έγινε , ποικιλίες είχαν δημιουργηθεί περιβάλλον άρα θα είχαν μικρές σαρμογής στις συνθήκες του τόπου Το Ινστιτούτο σοβαρός φορέας που βελτιωμένων ποικιλιών καλλιεργητική τεχνική οι στρεμμματικές αποδόσεις Βάμβακος ανέλαβε και μαζί βοήθησε στο και γιατί οι για ευνο πιθανότητες μας. ήταν ο την με την να να ξένες κότερο προ- ~οωτος δημ . ο ,Όγ ί α βελτ.ωμένη αυξηθούν φέρουν την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που πρώτες θέσεις από άποψη ποιότητας παραγωγής. Η βελτίωση που αυτά , άρχισε με την αποδόσεων και αργότερα όπως την προσαρμογή λίέργεια , ανθεκτικότητα Ομως σήμερα ο κατέχουν και συν:' τις κής επιτεύχθηκε προσπάθεια με άλλα στην στην στα τοόνια αύξησης των χαρακτηριττ,κά, εκμηχανισμένη <αλ- αδρομύκωση κ.λ συγκεντρώσει σε νατόν ) , όλο κτηριστικά , που μεταξύ τους. βελτιωτής είναι υποχρεωμένας να ένα γενότυπο , ( όσο είνο δυ- και περισσότερα επιθυμητά rroa- συνήθως όμως συνδέονται αρ.'τικά Για την δημιουργία ποικιλιών το Ινστιτούτο :ος έκανε: 1) επιλογή από ντόπιους πληθυσμούς 2) εισαγωγή γενετικού υλικού ( ξένων ποικιλιών ) και στην συνέχεια βελτίωση τους 3) διασταυρώσεις 4) μεταλλάξεις και τα τελευταία χρόνια 5) έκανε μία προσπάθεια δημιουργίας υβριδίων Για την επιλογή του γενετικού υλικού , το Ινστιτούτο Βάμβακος , εφάρμοσε την ατομική επιλογή φυτών ( μέθοδος Pedigree ). Η βελτίωση και μία πρώτη αξιολόγηση γίνεται στον Γενεαλογικό αγρό. Η επιλογή ενεργείται σε 4 στάδια και περιλαμβάνει φαινοτυπική και γενοτυπική επιλογή. Ακολουθεί η αξιολόγηση του υλικού στα πειράματα διαλογών ενώ συνεχίζεται σε δίκτυο περιφερειακών πειραμάτων. Γίνεται εγγραφή στον Εθνικό και κοινοτικό κατάλογο καλλιεργουμένων ποικιλιών , ενώ στη συνέχεια στο σποροπαραγωγικό κέντρο συνεχίζονται οι βελτιωτικές εργασίες για παραγωγή ελεγμένου σπόρου βαμβακιού. Το πείραμα , που διενεργήθηκε στο του Πανεπ / μίου Θεσσαλίας στο Βόλο , πείραμα 16 διαλογιών . Μελετήθηκαν 16 τηε ποικιλίας Κ 0 Ρ I Ν A που ήταν αγρόκτημα ήταν ένα διαλογές οι εξής: 1 > Πυρήνας 2 > Κορίνα 3 > 88452 1991 ( μάρτυρας ) Υ.Γ. 1991 ( 821227 ) / 3 4 > 88453 ( 821227 ) / 10 5 > 88453 ( 821227 ) / 13 6 > 88453 ( 821227 ) / 16 7 > 88454 ( 821227 ) / 29 8 > 88454 ( 821227 ) / 32 9 > 88454 ( 821227 ) / 34 10> 88454 ( 821227 ) / 38 11> 88454 ( 821227 ) / 43 12 > Κ 13 / 49 13 > Κ 13 / 51 14 > Κ 13 / 54 15 > 821227 / ΔΟΚ. ΤΡΙΚ, 89 16 > 821227 / ΔΟΚ. ΛΑΡ 89 Σκοπός μας ήταν , να παράξουμε το σπόρο βελτιωτού. Το πείραμα αυτό μελετήθηκε με το σχέδιο Balanced lattice. Είχαμε 5 επαναλήψεις και το κάθε πειραματικό τεμάχιο αποτελεί ται- από 1 γραμμή. Στο μέρος αυτό της εργασίας μελετήθηκαν τα τεχνολογικά και ορισμένα αγρονομικά χαρακτηριστικά του βαμβακ ιού . . Ε ι. δ ι κότερα μελετήθηκαν: 1> το Μέσο Βάρος καρυδιού 2> η απόδοση ( σε σύσπορο kr/στρ. ) 3> πρωιμότητα με βάση το δείκτη μέσης ημερήσιας ωρίμανσης. 4> η αναλογία ινών ( % ) 5> δείκτης σπόρου 6> το μήκος των 2,5 % ινών (m m) 7> η ομοιομορφία των ινών με το δείκτη pressley 9> δείκτης micronaire Βρέθηκε , μετά από στατιστική ανάλυση , ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των διαλογών στα εξής χαρακτηριστικά: 1> στην ομοιομορφία των ινών και στο micronaire 2> στην απόδοση ( σε ότι αφορά το σύσπορο και τις ίνες ) , 3> καθώς και στην πρωιμότητα Ενώ στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που αναφέ- ρονται πιο πάνω, δεν βρέθηκε να υπάρχουν σημαντικές διαψορές μεταξύ των διαλογών.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΒΑΜΒΑΚΙ -- ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ -- ΕΛΛΑΔΑ -- ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗel
dc.subject.otherΒΑΜΒΑΚΙ -- ΕΛΛΑΔΑ -- ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΑΓΡΟ -- ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗel
dc.subject.otherΒΑΜΒΑΚΙ -- ΓΕΝΕΤΙΚΗel
dc.titleΜελέτη τεχνολογικών και ορισμένων αγρονομικών χαρακτηριστικών βαμβακιού - Gossypium Hirsutum L. - σε πείραμα 16 διαλόγων της ποικιλίας "Κορίνα"el
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Τεχνολογικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International