Κατασκευή και βαθμονόμηση ψυχρόμετρου τύπου Assman
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Μαλέτσικα, ΠερσεφόνηΌνομα Επιβλέποντος
Κίττας, Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2002Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στη χώρα μας βρίσκονται σε συνεχή
ανάπτυξη. Η σπουδαιότητα των θερμοκηπίων στην παραγωγή γεωργικών
προϊόντων έγκειται στη δυνατότητα τροποποίησης ή ρύθμισης πολλών από
τους παράγοντες του περιβάλλοντος που επιδρούν στην ανάπτυξη και
παραγωγή των φυτών.
Η ακρίβεια με την οποία ρυθμίζεται το περιβάλλον ανάπτυξης των φυτών
στο θερμοκήπιο προσδιορίζεται από τη σωστή κατασκευή, τον κατάλληλο
εξοπλισμό και την ικανότητα του καλλιεργητή να χειριστεί και να κατανείμει τα
διάφορα εφόδια.
Στην παρούσα διατριβή δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξοπλισμό του
θερμοκηπίου και πιο συγκεκριμένα στη σπουδαιότητα των οργάνων μέτρησης
των παραγόντων που επιδρούν στο κλίμα του θερμοκηπίου.
Με βάση τα παραπάνω στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του
Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος σχεδιάστηκε
και κατασκευάστηκε ένα ψυχρόμετρο τύπου ASSMAN. Στη συνέχεια έγινε η
βαθμονόμησή του, καθώς και η σύνταξη του απαραίτητου λογισμικού για τη
λήψη και επεξεργασία των μετρήσεων. Επιπλέον έγινε ο υπολογισμός των
σφαλμάτων του για να αποδειχθεί η ακρίβεια του.
Το ψυχρόμετρο είναι αεριζόμενο και κατά συνέπεια μπορεί να
χρησιμοποιηθεί στο χώρο του θερμοκηπίου. Προκειμένου να εξακριβωθεί η
απόδοση του έγιναν μετρήσεις υγρασίας σε πραγματικές συνθήκες
θερμοκηπίου.
Τα αποτελέσματα τόσο από τη βαθμονόμηση όσο και από τον υπολογισμό
των σφαλμάτων ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά, ενώ από τη λήψη μετρήσεων
σε πραγματικές συνθήκες αποδείχθηκε ότι απαιτείται μια κατασκευαστική
βελτίωση προκειμένου το ψυχρόμετρο να είναι ένα εργαλείο αξιόπιστο για
μετρήσεις.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.