Τύχη υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων σε λαχανικά μετά από εργαστηριακές πλύσεις: προσομοίωση οικιακών μεταχειρίσεων πλύσεων
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Νικολαΐδου, ΑναστασίαΌνομα Επιβλέποντος
Τσιρόπουλος, Νικόλαος Γ.
Ημερομηνία
2013Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Ικοπός της εργασίας ήταν η μελέτη της πορείας των υπολειμμάτων τεσσάρων
φυχοπροστατευτικών ουσιών (φ.ο.), των εντομοκτόνων Pirimicarb και Chlorpyrifos
»αι των μυκητοκτόνων Ρenconazole και Myclobutanil σε λαχανικά μετά από την
τφαρμογή εργαστηριακών δοκιμών πλύσης τους με διαλύματα χημικών ουσιών
οικιακής χρήσης. Στους καρπούς, πιπεριές και αγγουράκια, εφαρμόστηκαν τα
αντίστοιχα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα στο εργαστήρια με ψεκασμό με
αχρογράφο μικρού όγκου. Ακολούθως οι καρποί οδηγήθηκαν σε δοκιμές πλύσης με
νερό, διάλυμα οξικού οξέος 10%, διάλυμα ανθρακικού νατρίου 10% και διάλυμα
χλωριούχου νατρίου 10% και μετά καταγράφηκε η απομάκρυνση του
υπολειμματικού φορτίου των τεσσάρων φ.ο. για κάθε δοκιμή πλύσης. Για τον
προσδιορισμό των υπολειμμάτων στους καρπούς εφαρμόστηκε αναλυτική
μεθοδολογία που αξιολογήθηκε στο εργαστήριο με πειράματα ανάκτησης.
Ιυγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε σύστημα αέριας χρωματογραφίας με ανιχνευτή
οζώτου-φωσφόρου (GC-NPD) μετά από εκχύλιση των αναλυτικών δειγμάτων με
οξικό αιθυλεστέρα (EtAc) και εξάνιο (Ηχ).
f ια τα αγγουράκια τη μεγαλύτερη μείωση υπολειμμάτων εμφάνισαν οι πλύσεις με
Λ αλυμα οξικού οξέος (μείωση υπολειμμάτων κατά 69,9-76,3%), ενώ ικανοποιητική
ήταν και η απομάκρυνση με τα όιλλα χρησιμοποιηθέντα διαλύματα (31-66% για το
6/α χλωριούχου νατρίου, 40-71% για το δ/α ανθρακικού νατρίου και 49-67% για το
πλύσιμο με το νερό). Στις πιπεριές τα ποσοστά ήταν μικρότερα, καθώς η
απομάκρυνση υπολειμμάτων κυμάνθηκε από 0-37%. Από τις φ.ο. της μελέτης τα
χαμηλότερα ποσοστά απομάκρυνσης εμφάνισε το chlorpyrifos, γεγονός που
αποδίδεται στη μεγαλύτερη λιποφιλικότητα του μορίου, καθώς εμφανίζει τη
μεγαλύτερη τιμή του συντελεστή κατανομής οκτανόλης. Σημειώνεται ότι κατόπιν
των πειραματικών παρατηρήσεων, τόσο στις πιπεριές όσο και στα αγγουράκια, η
διαδικασία πλύσης με το νερό είναι αρκετή για την απομάκρυνση τουλάχιστον του
30% του φορτίου των υπολειμμάτων στις πιπεριές και τουλάχιστον του 50% στα
αγγουράκια.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.