Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΝάνος, Γεώργιος Δ.el
dc.creatorΒασδέκης, Δημήτριος Κ.el
dc.date.accessioned2015-01-05T21:42:54Z
dc.date.available2015-01-05T21:42:54Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.other11209
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/465en
dc.description.abstractΣύμφωνα με ερευνητικά αποτελέσματα ο χυμός του σταφυλιού κατέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικά αντιοξειδωτικά ανάμεσα στους χυμούς περιλαμβανομένου και του κόκκινου κρασιού, με συνέπεια να παρουσιάζει σημαντικά ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. Τα δεδομένα αυτά έχουν καταστήσει το χυμό σταφυλιού ως ένα λειτουργικό τρόφιμο με αυξανόμενη ζήτηση. Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση στην ποιότητα του χυμού των σταφυλών του διαθέσιμου φωτός στα πρέμνα αμπέλου των ποικιλιών «Ροδίτης» και «Αρετινό» (Μαύρα Πηλίου). Τροποποίηση του φωτός έγινε σε πρέμνα με γραμμική διαμόρφωση ως εξής: ένας αριθμός πρέμνων καλύφθηκε με δίχτυ σκίασης, άλλα ψεκάστηκαν με καολίνη δύο φορές αρχές και τέλος Αυγούστου και κάτω από άλλα επί της γραμμής τοποθετήθηκε ανακλαστικό πλαστικό Extenday πλάτους 1,6 m. Όλες οι μεταχειρίσεις ξεκίνησαν δύο μήνες περίπου πριν τη συγκομιδή. Στη συγκομιδή, τα σταφύλια εμβαπτίστηκαν σε υδατόλουτρο για νέκρωση των ζυμομυκήτων. Ο χυμός αμέσως ή αφού παρέμεινε με τα στέμφυλα για 30 min, συντηρήθηκε στους 2-5 °C για μία εβδομάδα. Οι μετρήσεις φωτός (προσπίπτουσα και ανακλώμενη υπεριώδης και φωτοσυνθετικά ενεργός ακτινοβολία) έγιναν στην κόμη του πρέμνου 20 ημέρες πριν τη συγκομιδή και οι μετρήσεις ποιότητας του χυμού πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την εκχύμωση και μετά το πέρας της συντήρησης. Η ποιότητα του χυμού περιελάμβανε το χρώμα, τα διαλυτά στερεά συστατικά, την οξύτητα, τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα (προσδιοριζόμενη με τη μέθοδο DPPH) και τα ολικά φαινολικά συστατικά. Ο φωτισμός της κόμης ήταν σημαντικά υψηλότερος μέσα στα πρέμνα πάνω από το ανακλαστικό πλαστικό εδαφοκάλυψης και σημαντικά χαμηλότερος (περίπου 30%) στα πρέμνα κάτω από δίκτυ σκίασης. Είναι πιθανόν ότι η σκίαση μείωσε σημαντικά τη φωτοσυνθετική ικανότητα των φύλλων και οι μεταχειρίσεις του καολίνη και του ανακλαστικού πλαστικού αύξησαν τη θερμοκρασία των φύλλων. Έτσι, όλες οι μεταχειρίσεις δεν βελτίωσαν την τελική ποιότητα του χυμού ή τη διατροφική του αξία.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΣΤΑΦΥΛΙΑel
dc.subject.otherΟΙΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑel
dc.subject.otherΦΑΙΝΟΛΗel
dc.subject.otherΣΤΑΦΥΛΙΑ -- ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣel
dc.titleΕπίδραση καινοτόμων μεθόδων τροποποίησης του φωτός σε ορισμένα φυσιολογικά χαρακτηριστικά φύλλων αμπέλου και στη ποιότητα χυμού σταφυλών ποικιλίας Αρετινό και Ροδίτηςel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International