Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΜαυρομάτης, Αθανάσιοςel
dc.creatorΑποστολόπουλος, Αλέξανδρος Α.el
dc.date.accessioned2015-01-05T21:42:50Z
dc.date.available2015-01-05T21:42:50Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.other10149
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/407en
dc.description.abstractΤο ακτινίδιο ανήκει στην οικογένεια Actinidiaceae και είναι ιθαγενές φυτό της Κίνας όπου και αυτοφύεται σε πλειάδα περιοχών αλλά κυρίως στην κοιλάδα που περιβάλει τον ποταμό Γιανγκτσέ. Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση του καρπού έχει ανοδική πορεία στην αγορά, με την καλλιέργεια του να επεκτείνεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή, η 5η χώρα σε παραγωγή που φτάνει τους 67.699 τόνους και μεγάλη εξαγωγιμότητα σε όλη την Ευρώπη. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης εργασίας εξετάστηκε το φαινόμενο της αυτοσυμβατότητας στην ελληνική ποικιλία ακτινιδίου «Τσεχελίδης» σε σχέση με την εμπορική ποικιλία Hayward ώστε να γίνει συσχέτιση της εμφάνισης του φαινομένου με τον γενότυπο και την ηλικία των πρέμνων ακτινιδίου όπως εκφράζεται μέσω των συστημάτων αυτογονιμοποίησης και της ελεύθερης επικονίασης. Η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επικονιαστών που χρειάζονται σήμερα για την παραγωγή των καρπών με τη χρήση αυτογόνιμων πρέμνων. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν καρποί του είδους Actinidia deliciosa και συγκεκριμένα των ποικιλιών Hayward και Τσεχελίδης. Οι μεταχειρίσεις που εφαρμόστηκαν και οι μετρήσεις που ελήφθησαν αφορούσαν καρπούς ανοικτής επικονίασης και καρπούς που προήλθαν μετά από την εφαρμογή ελεγχόμενων αυτογονιμοποιήσεων στις δύο ποικιλίες σε τρεις αγρούς. Τα χαρακτηριστικά ποιότητας καρπού που μελετήθηκαν είναι το βάρος, το μήκος, το μεγάλο πλάτος, το μικρό πλάτος, η σκληρότητα της σάρκας, τα συνολικά διαλυτά στερεά, τα ολικά φαινολικά συστατικά, το pH, η οξύτητα και το ποσοστό ξηράς ουσίας. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν την υπεροχή της ποικιλίας Τσεχελίδης όσον αφορά το φαινόμενο της αυτογονιμότητας και τα χαρακτηριστικά του καρπού για τις διστάσεις και το βάρος του καρπού και στις δύο μεταχειρίσεις. Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ποικιλία Hayward διαθέτει ανώτερα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και στις δύο μεταχειρίσεις. Τέλος, σημαντικός παράγοντας ήταν και η ηλικία των πρέμνων καθώς βρέθηκε να βελτιώνονται τα ποσοστά καρπόδεσης και τα χαρακτηριστικά του καρπού με το πέρασμα του χρόνου.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΑΚΤΙΝΙΔΙΑel
dc.subject.otherΦΡΟΥΤΑ -- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑel
dc.subject.otherΦΡΟΥΤΑ -- ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣel
dc.titleΜελέτη των συνεπειών της ασυμβατότητας και συσχέτιση με την ποιότητα των καρπών στις ποικιλίες ακτινιδίου Tsechelidis και Haywardel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International