Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΒλόντζος, Γεώργιοςel
dc.creatorΚαραϊσκάκης, Γεώργιος Α.el
dc.date.accessioned2015-01-05T21:42:46Z
dc.date.available2015-01-05T21:42:46Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.other9489
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/373en
dc.description.abstractΗ παραγωγή και εμπορία νωπών καρπών τομάτας και αγγουριού θερμοκηπίου για άμεση κατανάλωση αλλά και για επεξεργασία-μεταποιήση αποτελεί ένα δυναμικό κλάδο της επιχειρηματικής λαχανοκομίας. Η αυξημένη απαίτηση για λαχανικά όλο το έτος, η γρήγορη μεταφορά, οι εγκαταστάσεις ψύξης, καθώς και η παραγωγή συγκομιδών σε σχετικά μεγάλες ποσότητες για τις απομακρυσμένες αγορές, έχουν καταστήσει τον εμπορικό λαχανόκηπο προσοδοφόρα εμπορική επιχείρηση, με μεγάλη ζήτηση για εγχώρια κατανάλωση και όχι μόνο. Παρά τα πολλά θετικά στοιχεία που έχει η λαχανοκομική θερμόκηπιάκη επιχείρηση υπάρχουν και μερικά προβλήματα που μερικές φορές κάνουν την καλλιέργεια οικονομικά ασύμβατη. Το ψιλό κόστος παραγωγής και κατ επέκταση το κόστος αγοράς, καθώς και οι υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, υπόστρωμα, καλλιεργητικές φροντίδες , φυτοπροστατευτικά , θερμόκηπιακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί την καθιστούν πολλές φορές ασύμφορη. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε το κόστος παραγωγής και η οικονομική βιωσιμότητα, καθώς και το επίπεδο ανταγωνιστικότητας θερμοκηπιακών καλλιεργειών ντομάτας και αγγουριού. Με τυχαία επιλογή επιλέξαμε δώδεκα γεωργικές θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις στη Κύπρο και με κατ ιδίαν συναντήσεις με τους αρχηγούς των επιχειρήσεων συλλέξαμε τα στοιχεία που χρειαζόμασταν για την έρευνα. Αφού έγινε η συλλογή των στοιχείων ακολούθησε εμπεριστατωμένη ανάλυση και έγινε εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων σχετικά με τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των καλλιεργειών.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑel
dc.subject.otherΓΕΩΡΓΙΑ -- ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ -- ΚΥΠΡΟΣel
dc.subject.otherΑΓΓΟΥΡΙΑ -- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ -- ΚΥΠΡΟΣel
dc.subject.otherΝΤΟΜΑΤΕΣ -- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ -- ΚΥΠΡΟΣel
dc.titleΔιερεύνηση κόστους παραγωγής και επιπέδου οικονομικής βιωσιμότητας αγροτικών εκμεταλλεύσεων προσανατολισμένες στην καλλιέργεια ντομάτας και αγγουριού θερμοκηπίου στην Κύπροel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International