Τροφικές προτιμήσεις του Tribolium confusum και ανάπτυξή του σε συστατικά ιχθυοτροφών
Mostra/ Apri
Autore
Λαδογιάννης, ΓεώργιοςSupervisor name
Σταμόπουλος, Δημήτρης Κ.
Data
2009Language
el
Access
free
Abstract
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής ήταν να μελετηθεί η ανάπτυξη του
Tribolium confusum (Coleoptera: Tenebrionidae) σε συστατικά ιχθυοτροφών. Το
Tribolium confusum είναι έντομο που προσβάλλει κατά κύριο λόγο άλευρα και όχι
ολόκληρους σπόρους. Προσβάλλει αλεύρι σίτου, καλαμποκιού και σόγιας που
αποτελούν σημαντικά συστατικά των ιχθυοτροφών. Για να μελετηθεί η ανάπτυξη και
η ωοτοκία του εντόμου έγιναν 2 πειράματα διπλής επιλογής (2-choice tests) και μη
επιλογής (no-choice tests). Στο πρώτο πείραμα που πραγματοποιήθηκε
χρησιμοποιήθηκαν ως τροφές αλεύρι σίτου και αλεύρι σόγιας, ενώ στο δεύτερο
μείγματα αλευριού σίτου, καλαμποκιού και σόγιας. Η εκτροφή και η συντήρηση των
εντόμων έγινε σε ειδικούς επωαστικούς κλιβάνους με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία και
υγρασία. Μετά το πέρας των πειραμάτων καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα έντομα
προτιμούν περισσότερο το αλεύρι σίτου για ανάπτυξη και από τα μείγματα αλευριών,
το αλεύρι σόγιας + αλεύρι καλαμποκιού.
Academic publisher
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.