Μελέτη της επίδρασης εκχυλισμάτων ψυχανθών στη δραστικότητα της καταλάσης με το υπεροξείδιο του υδρογόνου ως υπόστρωμα
View/ Open
Author
Κανάκη, ΜαρίαSupervisor name
Κουρέτας, Δημήτριος Δ.
Date
2009Language
el
Access
free
Abstract
Οι καρποί των ψυχανθών, τα όσπρια, καταναλώνονται ευρέως και αποτελούν
βασικό τμήμα της Μεσογειακής διατροφής. Τα όσπρια είναι εξαιρετική πηγή
πρωτεϊνών, αμύλου και ιχνοστοιχείων ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες
φυτοχημικών ουσιών. Η σημαντικότερη κατηγορία φυτοχημικών ουσιών είναι οι
πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιϊκές, αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις
ιδιότητες ενώ παράλληλα δρουν ως αντιοξειδωτικά. Η παρούσα μελέτη
πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μιας γενικότερης μελέτης των βιολογικών ιδιοτήτων
φυτικών εκχυλισμάτων ελληνικών ψυχανθών της οικογένειας Leguminosae. Σε
προηγούμενες εργασίες βρέθηκε ότι αυτά τα εκχυλίσματα παρουσίασαν σημαντικές
αντιοξειδωτικές και χημειοπροστατευτικές ιδιότητες, ωστόσο η επίδρασή τους στη
δραστικότητα της καταλάσης δεν έχει μελετηθεί. Σκοπός, λοιπόν, της παρούσας
εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης αυτών των εκχυλισμάτων στη δραστικότητα
της καταλάσης, ενός ενζύμου που καταλύει τη διάσπαση και αδρανοποίηση του,
επιβλαβούς για τα βιομόρια, υπεροξειδίου του υδρογόνου. Συνολικά, μελετήθηκαν 18
υδατικά και 18 μεθανολικά εκχυλίσματα. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι
ορισμένα υδατικά και μεθανολικά εκχυλίσματα ανέστειλαν τη δραστικότητα της
καταλάσης. Τα εκχυλίσματα αυτά θεωρούνται αντιοξειδωτικά λόγω των
περιεχομένων πολυφαινολικών ενώσεων. Παρόλα αυτά η ανασταλτική δράση που
επέδειξαν στην καταλάση τα καθιστά πιθανά προαντιοξειδωτικά μόρια καθώς η
καταλάση είναι ένας σημαντικός ενζυμικός αντιοξειδωτικός μηχανισμός του
οργανισμού, που η δράση του εντείνεται κατά την άσκηση. Η δράση λοιπόν των
αντιοξειδωτικών μορίων, ιδιαίτερα κατά τη χορήγησή τους πριν την άσκηση, δεν
είναι πάντα η επιθυμητή και γι αυτό η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται με προσοχή.
Academic publisher
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.