Mostra i principali dati dell'item

dc.contributor.advisorΜποζιάρης, Ιωάννηςel
dc.creatorΚορδίλα, Αικατερίνη Ι.el
dc.date.accessioned2015-01-05T21:44:26Z
dc.date.available2015-01-05T21:44:26Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.other7727
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1447en
dc.description.abstractΗ αλλοίωση των νωπών αλιευμάτων οφείλεται κυρίως σε μικροβιακή ή καλύτερα βακτηριακή δραστηριότητα. Οι μικροοργανισμοί παράγουν μεταβολίτες οι οποίοι συνεισφέρουν αρνητικά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (κυρίως οσμή) του αλιεύματος. Επιπλέον στα καρκινοειδή, εκτός της βακτηριακής αλλοίωσης, η ενζυματική αμαύρωση στον εξωσκελετό συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της αποδοχής τους από τους καταναλωτές. Η μικροβιακή χλωρίδα αλλοίωσης της καραβίδας φαίνεται να αποτελείται κυρίως από Pseudomonas sp καθώς και άλλους μικροοργανισμούς σε μικρότερους πληθυσμούς όπως βακτήρια που παράγουν H2S (Shewanella putrefaciens), Enterobacteriaceae, κτλ. Ο εμπορικός χρόνος ζωής ήταν μεγαλύτερος στις καραβίδες που αποθηκεύτηκαν σε πάγο (0°C) σε σχέση με αυτές που αποθηκεύτηκαν σε αέρα υπό ψύξη (5°C). Το μικροβιολογικό προφίλ αλλοίωσης δεν φαίνεται να διαφέρει σημαντικά από τα άλλα αλιεύματα που συντηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Εν τούτοις οι διαφορές επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η μικροβιακή αύξηση και αποδόμηση της σάρκας ξεκινά από τη στιγμή θανάτου της καραβίδας, η οποία συμβαίνει σε κάποια χρονική στιγμή μετά την αλίευσή της ανάλογα με τη θερμοκρασία συντήρησής της, λόγω ικανότητάς της να επιβιώνει για κάποιο χρονικό διάστημα εκτός υδάτινου περιβάλλοντος. Η θερμοκρασία συντήρησης επιδρά στον εμπορικό χρόνο ζωής της καραβίδας, όχι μόνο διότι επηρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης των αλλοιωγόνων αλλά και τη χρονική στιγμή θανάτου της.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΤΡΟΦΗ -- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗel
dc.subject.otherΤΡΟΦΗ -- ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗel
dc.subject.otherΑΣΤΑΚΟΙel
dc.subject.otherΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗel
dc.titleΑλλοίωση και εμπορικός χρόνος ζωής της καραβίδας (Nephrops norvegicus) κατά την αποθήκευσή της σε διάφορες θερμοκρασίεςel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Files in questo item

Thumbnail

Questo item appare nelle seguenti collezioni

Mostra i principali dati dell'item

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International