Αλλοίωση και εμπορικός χρόνος ζωής της καραβίδας (Nephrops norvegicus) κατά την αποθήκευσή της σε διάφορες θερμοκρασίες

Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Κορδίλα, Αικατερίνη Ι.Όνομα Επιβλέποντος
Μποζιάρης, Ιωάννης
Ημερομηνία
2009Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Η αλλοίωση των νωπών αλιευμάτων οφείλεται κυρίως σε μικροβιακή ή
καλύτερα βακτηριακή δραστηριότητα. Οι μικροοργανισμοί παράγουν μεταβολίτες οι
οποίοι συνεισφέρουν αρνητικά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (κυρίως οσμή)
του αλιεύματος. Επιπλέον στα καρκινοειδή, εκτός της βακτηριακής αλλοίωσης, η
ενζυματική αμαύρωση στον εξωσκελετό συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της
αποδοχής τους από τους καταναλωτές.
Η μικροβιακή χλωρίδα αλλοίωσης της καραβίδας φαίνεται να αποτελείται
κυρίως από Pseudomonas sp καθώς και άλλους μικροοργανισμούς σε μικρότερους
πληθυσμούς όπως βακτήρια που παράγουν H2S (Shewanella putrefaciens),
Enterobacteriaceae, κτλ.
Ο εμπορικός χρόνος ζωής ήταν μεγαλύτερος στις καραβίδες που
αποθηκεύτηκαν σε πάγο (0°C) σε σχέση με αυτές που αποθηκεύτηκαν σε αέρα υπό
ψύξη (5°C).
Το μικροβιολογικό προφίλ αλλοίωσης δεν φαίνεται να διαφέρει σημαντικά
από τα άλλα αλιεύματα που συντηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Εν τούτοις οι
διαφορές επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η μικροβιακή αύξηση και αποδόμηση της
σάρκας ξεκινά από τη στιγμή θανάτου της καραβίδας, η οποία συμβαίνει σε κάποια
χρονική στιγμή μετά την αλίευσή της ανάλογα με τη θερμοκρασία συντήρησής της,
λόγω ικανότητάς της να επιβιώνει για κάποιο χρονικό διάστημα εκτός υδάτινου
περιβάλλοντος.
Η θερμοκρασία συντήρησης επιδρά στον εμπορικό χρόνο ζωής της
καραβίδας, όχι μόνο διότι επηρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης των αλλοιωγόνων αλλά
και τη χρονική στιγμή θανάτου της.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.