Επίδραση εκχυλισμάτων και κλασμάτων πολυφαινολών που απομονώθηκαν από ελληνικά ψυχανθή στην δραστικότητα της οξειδάσης της ξανθίνης
View/ Open
Author
Αθανασιάδης, ΠαντελεήμωνSupervisor name
Κουρέτας, Δημήτριος Δ.
Date
2009Language
el
Access
free
Abstract
Ον καρποί των ψυχανθών, τα όσπρια, καταναλώνονται ως τρόφιμα και αποτελούν
σημαντικό τμήμα της ελληνικής και Μεσογειακής διατροφής. Τα όσπρια εκτός του ότι έχουν
υψηλή διατροφική αξία ως πηγή πρωτεϊνών, περιέχουν και αρκετές φυτοχημικές ουσίες,
σημαντικότερη κατηγορία των οποίων αποτελούν οι πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες, έχει
βρεθεί ότι παρουσιάζουν σημαντικές αντιϊκές, αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις
ιδιότητες ενώ παράλληλα δρουν αντιοξειδωτικά. Επίσης, σε προηγούμενες μελέτες έχει
βρεθεί ότι οι πολυφαινόλες έχουν επίδραση στην δραστικότητα της οξειδάσης της ξανθίνης.
Στα πλαίσια της μελέτης των βιολογικών ιδιοτήτων φυτικών εκχυλισμάτων ελληνικών
ψυχανθών πραγματοποιήθηκε η παρούσα μελέτη. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν
διάφορα φυτικά εκχυλίσματα (υδατικά και μεθανολικά) και κλάσματα πολυφαινολών, που
προέρχονται από διάφορα ελληνικά ψυχανθή της οικογένειας Leguminosae που
καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα. Σε προηγούμενες μελέτες βρέθηκε ότι τα εκχυλίσματα
αυτά και κλάσματα που απομονώθηκαν από αυτά παρουσίασαν σημαντικές αντιοξειδωτικές
και χημειοπροστατευτικές ιδιότητες. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η παρατήρηση της
επίδρασης αυτών των εκχυλισμάτων και των κλασμάτων, πλούσιων σε πολυφαινολικές
ενώσεις, στη δραστικότητα της οξειδάση της ξανθίνης. Το ένζυμο οξειδάση της ξανθίνης
παίζει σημαντικό ρόλο στον καταβολισμό των πουρινών και κατά την διάρκεια της άσκησης
καταλύει την οξείδωση της υποξανθίνης σε ξανθίνη καθώς και της ξανθίνης σε ουρικό οξύ,
με παράλληλη παραγωγή ελευθέρων ριζών. Συνολικά μελετήθηκαν 17 υδατικά και 17
μεθανολικά εκχυλίσματα ψυχανθών καθώς και 10 κλάσματα μειγμάτων φλαβονοειδών που
απομονώθηκαν από το μεθανολικό εκχύλισμα πόας του φυτού Vicia faba και 4 κλάσματα
καθαρών μορίων που απομονώθηκαν από το μεθανολικό εκχύλισμα του φυτού Lotus edulis.
Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τόσο υδατικά και μεθανολικά εκχυλίσματα όσο και τα
κλάσματα μειγμάτων φλαβονοειδών και τα καθαρά μόρια επηρέασαν την δραστικότητα της
οξειδάσης της ξανθίνης. Η ικανότητα τους να επιδρούν στην δραστικότητα της οξειδάση της
ξανθίνης τα καθιστά πιθανά αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το διπλό ρόλο
του ενζύμου (αναστολή της παραγωγής ελευθέρων ριζών και ουρικού οξέος), η χορήγηση
των μορίων που μελετήθηκαν πριν την άσκηση χρήζει περαιτέρω μελέτης.
Academic publisher
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.