Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΝάνος, Γεώργιος Δ.el
dc.creatorΠαστόπουλος, Σάββας Σ.el
dc.date.accessioned2015-01-05T21:44:05Z
dc.date.available2015-01-05T21:44:05Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.other6793
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1231en
dc.description.abstractΣκοπός της εργασίας ήταν η συγκριτική αξιολόγηση τριών υπερπρώιμων ποικιλιών ροδακινιάς ώστε να προσεγγίσουμε τη βάση της διαφορετικής ταχύτητας ωρίμανσης των καρπών τους. Οι τρεις ποικιλίες ήταν η Florida prince που ωριμάζει τους καρπούς ταχύτατα στο δέντρο ή μετά την κοπή τους (melting flesh), η FL-10cw που ωριμάζει σταδιακά σε μαλακούς καρπούς (non melting flesh) και η AP00-30wbs που οι καρποί της δεν μαλακώνουν στο δέντρο ή μετά την κοπή τους (stone hard). Η εργασία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ΗΠΑ, με καρπούς που παράχθηκαν σε πειραματικούς σταθμούς της περιοχής. Οι καρποί συντηρήθηκαν στους 20°C παρουσία ή μη lOOppm αιθυλενίου. Μετρήσεις ποιότητας έγιναν μετά τη συγκομιδή και μετά από 2, 5 και 7 ημέρες στη συντήρηση. Αυτές περιελάμβαναν τη σκληρότητα σάρκας με τρεις διαφορετικές μεθόδους, το χρώμα σάρκας, τα διαλυτά στερεά συστατικά και την οξύτητα. Η μέθοδος της μη καταστροφικής εκτίμησης της σκληρότητας σάρκας των ροδάκινων, φάνηκε να συσχετίζεται ικανοποιητικά με τη μέθοδο Magness - Taylor της διάτρησης με έμβολο 8mm, μιας κοινά χρησιμοποιούμενης μεθόδου διεθνώς. Έτσι φαίνεται ότι είναι μια υποσχόμενη μέθοδος για μελλοντική χρήση στην εκτίμηση της σκληρότητας σάρκας των ροδάκινων. Η μέθοδος του τεμαχισμού Kramer Shear της σάρκας των ροδάκινων φαίνεται ότι εκτιμά τη σκληρότητα σάρκας παρόμοια με την αντίστοιχη αίσθηση της μάσησης από τον άνθρωπο. Οι καρποί της ποικιλίας melting flesh ωρίμασαν ταχύτατα σε θερμοκρασία δωματίου και πολύ γρήγορα (σε 2 ημέρες) ήταν τόσο μαλακοί ώστε να είναι αδύνατη η μεταφορά τους και γενικότερα πολύ σύντομη η μετασυλλεκτική τους ζωή. Επιπλέον η συγκέντρωση της οξύτητας και ιδιαίτερα των διαλυτών στερεών συστατικών είναι τόσο χαμηλή που δεν έχουν ικανοποιητική οργανοληπτική ποιότητα. Οι καρποί της ποικιλίας non melting flesh ωρίμασαν σχετικά γρήγορα στους 20°C, είχαν ικανοποιητική οργανοληπτική ποιότητα, καλύτερο χρώμα σάρκας και με την κατάλληλη μετασυλλεκτική φροντίδα (ταχύτατη ψύξη μετά τη συγκομιδή και προσεκτική συσκευασία) μπορεί να εξελιχθεί σε μια επιτυχημένη εμπορικά ποικιλία. Οι καρποί της ποικιλίας stone hard μαλάκωσαν ελάχιστα κατά την παραμονή τους στους 20°C για 7 ημέρες αλλά η οργανοληπτική ποιότητά τους ήταν γενικά κατώτερη (χαμηλά ΔΣΣ και υψηλή οξύτητα), ενώ ο χρωματισμός της σάρκας ικανοποιητικός. Γενικά το εξωγενές αιθυλένιο δεν φάνηκε να επηρεάζει γενικότερα την ωρίμανση των ροδάκινων των τριών ποικιλιών που μελετήθηκαν πιθανόν είτε γιατί η παραγωγή αιθυλενίου από τους καρπούς ήταν ήδη αρκετή να προκαλέσει ωρίμανση (αυξημένη παραγωγή και δράση του ενζύμου ενδο-πολυγαλακτουρονάση) είτε γιατί ωρίμασαν πολύ γρήγορα οι καρποί και δεν πρόλαβε το αιθυλένιο να τους επηρεάσει είτε γιατί υπάρχει ένζυμο της πολυγαλακτουρονάσης όπως στην NMF (FL-10cw) και πιθανώς και στην SH (AP00-30wbs).el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΡΟΔΑΚΙΝΑel
dc.subject.otherΦΡΟΥΤΑ -- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑel
dc.titleΕπίδραση του αιθυλενίου στο ρυθμό ωρίμανσης του καρπού τριών πρώιμων ποικιλιών ροδακινιάςel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International