Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΣακελλαρίου-Μακραντωνάκη, Μαρίαel
dc.creatorΚαρατάσιου, Ειρήνηel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:44:03Z
dc.date.available2015-01-05T21:44:03Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.other6608
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1204en
dc.description.abstractΚατά το έτος 2004 διενεργήθηκε η εγκατάσταση και διεξαγωγή του πειράματος στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο οποίο βασίζεται η παρούσα πτυχιακή διατριβή. Στο συγκεκριμένο πείραμα αξιολογήθηκε η επίδραση του συστήματος της υπόγειας στάγδην άρδευσης στα παραγωγικά χαρακτηριστικά των ζαχαροτεύτλων, συγκρίνοντας την με την επιφανειακή στάγδην άρδευση στις εξής δύο περιπτώσεις: - για το ίδιο εύρος άρδευσης και στα δύο αρδευτικά συστήματα, σύμφωνα με την μετρούμενη εξατμισοδιαπνοή της καλλιέργειας (ΕΤ), και - για εύρος άρδευσης, στο μεν επιφανειακό σύστημα σύμφωνα με την καλλιεργητική τεχνική, στο δε υπόγειο με την μετρούμενη εξατμισοδιαπνοή της καλλιέργειας (ΕΤ). Συγχρόνως, πραγματοποιήθηκε σύγκριση μεταξύ των επιφανειακών μεθόδων που δέχθηκαν διαφορετικές δόσεις νερού σε ίδιο εύρος άρδευσης, καθώς και μεταξύ αυτών που δέχθηκαν ίδια δόση νερού σε διαφορετικό εύρος άρδευσης. Πρέπει να σημειωθεί ότι, το πείραμα αυτό πραγμετοποιήθηκε στο αγρόκτημα του Π.Θ. για 2 συναπτά έτη, το 2003 και το 2004. Η συγκεκριμένη διατριβή αναφέρεται στο δεύτερο έτος διεξαγωγής του πειράματος, το 2004, όπως εξαρχής αναφέρθηκε. Επιπλέον, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη σύγκριση δύο επιφανειακών μεθόδων με το ίδιο εύρος άρδευσης, αλλά διαφορετική δόση άρδευσης, την ΕΚΤ 100% ΕΤ και την ΕΚΤ 80%ΕΤ. Το πειραματικό σχέδιο ήταν Πλήρως Τυχαιοποιημένων Ομάδων και περιελάμβανε 5 μεταχειρίσεις και 4 επαναλήψεις για κάθε μεταχείριση. Η άρδευση ήταν αυτοματοποιημένη και η δόση άρδευσης καθορίστηκε σύμφωνα με την εξατμισοδιαπνοή με τη βοήθεια εξατμισίμετρου τύπου Α, σε κάλυψη 100% και 80% των αναγκών της καλλιέργειας. Γενικά, τα αποτελέσματα έδειξαν υπεροχή της υπόγειας μεταχείρισης (έστω και ελαφρώς από την Ε 100%ΕΤ) στην τελική αξία αγοράς των ζαχαροτεύτλων, έχοντας ταυτόχρονα σημαντική εξοικονόμηση νερού. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα για την ΕΚΤ 100%ΕΤ και την ΕΚΤ 80%ΕΤ έδειξαν πως η ΕΚΤ 80%ΕΤ έδωσε μεγαλύτερη αξία αγοράς της παραγωγής απ ότι η ΕΚΤ 100%ΕΤ καθόσον η αξία αγοράς είναι ανάλογη του ζαχαρικού τίτλου. Επιπροσθέτως, η ΕΚΤ 80%ΕΤ παρουσίασε μεγαλύτερο ζαχαρικό τίτλο. Η συγκέντρωση των μελασσογόνων συστατικών στην εποχή της συγκομιδής παρουσίασε στατιστικά σημαντικές διαφορές μόνο για την περίπτωση του Κ, με την μεγαλύτερη συγκέντρωση να εμφανίζεται στην ΕΚΤ 100%ΕΤ.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΑΡΔΕΥΣΗ -- ΣΥΣΤΗΜΑΤΑel
dc.subject.otherΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ -- ΑΡΔΕΥΣΗel
dc.subject.otherΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ -- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑel
dc.titleΣύγχρονα συστήματα άρδευσης σε καλλιέργεια ζαχαρότευτλωνel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International