Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΛόλας, Πέτρος Χ.el
dc.creatorΠαπανικολάου, Κωνσταντινιάel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:43:46Z
dc.date.available2015-01-05T21:43:46Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.other4909
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1018en
dc.description.abstractΗ παρούσα πτυχιακή διατριβή αφορά μια συγκριτική καταγραφή της συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας του κρόκου στην περιοχή του Νομού Κοζάνης. Η μελέτη αυτή έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου και την επεξεργασία των στοιχείων του, που απαντήθηκε από ένα σύνολο κροκοπαραγωγών του Ν. Κοζάνης, κατοίκων των περιοχών Κρόκου, Καρυδίτσας, Λνω Κώμης, Κάτω Κώμης, Λιανής, Μηλιάς, Λευκοπηγής και Πετρανών. Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η μελέτη της οικονομικής σημασίας της καλλιέργειας του κρόκου καθώς και η σύγκριση της συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας. Συγκρίνοντας, το εισόδημα και την καθαρή πρόσοδο της κροκοκαλλιέργειας με την καλλιέργεια των σιτηρών, διαπιστώνεται ότι η καλλιέργεια του κρόκου υπερτερεί κατά πολύ, πράγμα που σημαίνει ότι τa περιθώρια επεκτάσεως της είναι αρκετά μεγάλα. Η καλλιέργεια του κρόκου στην περιοχή του Ν. Κοζάνης ξεκίνησε από πολύ παλιά και συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. Κανένας από τους κροκοκαλλιεργητές δεν ασκεί κατ αποκλειστικότητα αυτό το επάγγελμα. Η κροκοκαΚΚιέργεια αποτελεί παράδοση και παράλληλα ενισχύει τα οικονομικά της οικογένειας με πρόσθετο εισόδημα. Η βιολογική καλλιέργεια κρόκου ξεκίνησε τα τελευταία επτά χρόνια και αναμένεται να έχει μεγαλύτερη εφαρμογή στο μέλλον σε σχέση με τη συμβατική. Οι δυο μέθοδοι καλλιέργειας διαφέρουν σε ορισμένες πρακτικές, που γίνονται με διαφορετικό τρόπο στο βιολογικό και το συμβατικό κρόκο. Οι πρακτικές αυτές αφορούν τη λίπανση που κατά κύριο λόγο δεν εφαρμόζεται στη βιολογική καλλιέργεια, τη διαχείριση των ζιζανίων που γίνεται κυρίως με μηχανικές μεθόδους ακόμη και στη συμβατική παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ζιζανιοκτόνα και τέλος την αντιμετώπιση των τρωκτικών που αποτελεί πρόβλημα για την βιολογική καλλιέργεια του κρόκου καθώς δεν χρησιμοποιούνται χημικά μέσα αντιμετώπισης παρά μόνο φυσικά μέσα παγίδευσης τους. Πρόβλημα, επίσης, εμφανίζεται και στη μείωση της ζωτικότητας των κόρμων στη βιολογική καλλιέργεια του κρόκου το οποίο οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν με μεταφύτευση σε σύντομο χρονικό διάστημα σε άλλο χωράφι. Οι στρεμματικές αποδόσεις ανάμεσα στα δύο αυτά συστήματα παραγωγής δεν διαφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα εμφανίζεται μεγαλύτερο στην καλλιέργεια βιολογικού κρόκου λόγο της επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης των βιοκαλλιεργητών. Οι στρεμματικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του κρόκου είναι μικρές και έτσι οι υπόλοιπες εκτάσεις που έχουν οι περισσότεροι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούνται για άλλες αγροτικές δραστηριότητες αυξάνοντας το γεωργικό εισόδημα των παραγωγών. Μάλιστα, πολλοί είναι πρόθυμοι να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και άλλων αρωματικών φυτών, όπως η ρίγανη. Η καλλιέργεια του κρόκου είναι απλή και δεν έχει την ανάγκη χρησιμοποίησης εξειδικευμένων μηχανημάτων γι αυτό και καλλιεργείται από ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων του Ν. Κοζάνης. Για πολλούς, άλλωστε, η κροκοκαλλιέργεια δεν πρέπει να χαθεί από την περιοχή και γι αυτό συνεχίζουν ακόμη την καλλιέργεια.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑel
dc.subject.otherΚΡΟΚΟΣ (ΚΟΖΑΝΗΣ) -- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑel
dc.titleΣυμβατική και βιολογική καλλιέργεια του κρόκου στην περιοχή Κοζάνηςel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International