Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.advisorΚίττας, Κωνσταντίνοςel
dc.creatorΤσουκνίδας, Αθανάσιοςel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:43:45Z
dc.date.available2015-01-05T21:43:45Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.other4897
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1005en
dc.description.abstractΣκοπός της εργασίας ήταν η καταγραφή και ανάλυση των ενεργειακών εισροών και εκκροών σε διάφορα συστήματα καλλιέργειας στο θερμοκήπιο με σκοπό να βρεθούν οι κυριότερες ενεργιοβόρες διαδικασίες και να προταθούν τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας και αύξησης της έντασης της παραγόμενης ενέργειας. Τα συστήματα καλλιέργειας που μελετήθηκαν ήταν : 1. Συμβατική καλλιέργεια τομάτας σε γυάλινο θερμοκήπιο. 2. Υδροπονική καλλιέργεια τομάτας σε πλαστικό θερμοκήπιο. 3. Συμβατική καλλιέργεια αγγουριάς σε γυάλινο θερμοκήπιο. 4. Καλλιέργεια ποϊνσέτιας. Από τις μετρήσεις προέκυψε ότι η υδροπονική καλλιέργεια τομάτας ήταν η περισσότερο δαπανηρή ενεργειακά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συστήματα. Πιο συγκεκριμένα στην υδροπονική καλλιέργεια τομάτας καταναλώθηκαν 10158 GJha'1, με δεύτερη πιο δαπανηρή ενεργειακά καλλιέργεια αυτή της αγγουριάς με 1308.3 GJha 1. Η ενέργεια που καταναλώθηκε στην καλλιέργεια ποϊνσέτιας και στη συμβατική καλλιέργεια τομάτας ήταν 958.8 και 566.6 GJha1, αντίστοιχα. Ο Ενεργειακός Λόγος, ο οποίος εκφράζει το λόγο της θερμογόνου περιεκτικότητας της παραγόμενης ποσότητας του προϊόντος σε MJ προς την ενέργεια που απορρόφησε η καλλιέργεια, για τη συμβατική καλλιέργεια τομάτας, την υδροπονική καλλιέργεια, την καλλιέργεια αγγουριάς και την καλλιέργεια ποϊνσέτιας ήταν 0.09, 0.007, 0.06 και 0.13 αντίστοιχα. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία προβλημάτων, που σχετίζονται στενά με αυτή την υψηλή κατανάλωση ενέργειας, όπως είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα καθώς και η υποβάθμιση των εδαφών. Προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι συνέπειες, οι παραγωγοί θα πρέπει είτε να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οι οποίες θα επιτρέπουν την αύξηση των αποδόσεων χωρίς την ταυτόχρονη καταστροφή των φυσικών πόρων είτε να ενσωματώσουν στην παραγωγική διαδικασία νέες τεχνικές και τεχνολογίες όπως είναι η υδροπονία.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑel
dc.subject.otherΝΤΟΜΑΤΕΣ -- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑel
dc.subject.otherΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑel
dc.titleΣύγκριση εισροών λειτουργικού και πάγιου ενεργειακού κόστους καλλιέργειας τομάτας, αγγουριάς και ποϊνσέτιας σε συμβατικό υαλόφρακτο θερμοκήπιο και σε πλαστικό θερμοκήπιο με υδροπονική καλλιέργεια τομάταςel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Ficheros en el ítem

Thumbnail

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International