Σύγκριση εισροών λειτουργικού και πάγιου ενεργειακού κόστους καλλιέργειας τομάτας, αγγουριάς και ποϊνσέτιας σε συμβατικό υαλόφρακτο θερμοκήπιο και σε πλαστικό θερμοκήπιο με υδροπονική καλλιέργεια τομάτας
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Τσουκνίδας, ΑθανάσιοςΌνομα Επιβλέποντος
Κίττας, Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2005Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Σκοπός της εργασίας ήταν η καταγραφή και ανάλυση των ενεργειακών
εισροών και εκκροών σε διάφορα συστήματα καλλιέργειας στο θερμοκήπιο με σκοπό
να βρεθούν οι κυριότερες ενεργιοβόρες διαδικασίες και να προταθούν τρόποι
εξοικονόμησης ενέργειας και αύξησης της έντασης της παραγόμενης ενέργειας. Τα
συστήματα καλλιέργειας που μελετήθηκαν ήταν :
1. Συμβατική καλλιέργεια τομάτας σε γυάλινο θερμοκήπιο.
2. Υδροπονική καλλιέργεια τομάτας σε πλαστικό θερμοκήπιο.
3. Συμβατική καλλιέργεια αγγουριάς σε γυάλινο θερμοκήπιο.
4. Καλλιέργεια ποϊνσέτιας.
Από τις μετρήσεις προέκυψε ότι η υδροπονική καλλιέργεια τομάτας ήταν η
περισσότερο δαπανηρή ενεργειακά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συστήματα. Πιο
συγκεκριμένα στην υδροπονική καλλιέργεια τομάτας καταναλώθηκαν 10158 GJha'1,
με δεύτερη πιο δαπανηρή ενεργειακά καλλιέργεια αυτή της αγγουριάς με 1308.3
GJha 1. Η ενέργεια που καταναλώθηκε στην καλλιέργεια ποϊνσέτιας και στη
συμβατική καλλιέργεια τομάτας ήταν 958.8 και 566.6 GJha1, αντίστοιχα. Ο
Ενεργειακός Λόγος, ο οποίος εκφράζει το λόγο της θερμογόνου περιεκτικότητας της
παραγόμενης ποσότητας του προϊόντος σε MJ προς την ενέργεια που απορρόφησε η
καλλιέργεια, για τη συμβατική καλλιέργεια τομάτας, την υδροπονική καλλιέργεια,
την καλλιέργεια αγγουριάς και την καλλιέργεια ποϊνσέτιας ήταν 0.09, 0.007, 0.06 και
0.13 αντίστοιχα. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες
απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία
προβλημάτων, που σχετίζονται στενά με αυτή την υψηλή κατανάλωση ενέργειας,
όπως είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα
καθώς και η υποβάθμιση των εδαφών. Προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι
συνέπειες, οι παραγωγοί θα πρέπει είτε να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές
ενέργειας, οι οποίες θα επιτρέπουν την αύξηση των αποδόσεων χωρίς την ταυτόχρονη
καταστροφή των φυσικών πόρων είτε να ενσωματώσουν στην παραγωγική
διαδικασία νέες τεχνικές και τεχνολογίες όπως είναι η υδροπονία.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.