Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.advisorΜαυρομάτης, Αθανάσιοςel
dc.creatorΒουδούρη, Αικατερίνηel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:43:43Z
dc.date.available2015-01-05T21:43:43Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.other4876
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/987en
dc.description.abstractΣτη παρούσα εργασία μελετήθηκαν επτά γενότυποι επιτραπέζιας τομάτας μεταξύ των οποίων τέσσερις παραδοσιακές ποικιλίες, που καλλιεργούνται στη Δυτική Θεσσαλία: Λωτός Πράσινος , Λωτός ʼσπρος , Λωτός Καρδιόσχημος , οι οποίες προήλθαν ως διαλογές από τον πληθυσμό Ντόπια Λωτός , Πήλιο καθώς και οι εμπορικές ποικιλίες ACE , Μακεδονία και Αρετή , οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες. σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας ήταν: η καταγραφή των μορφολογικών γνωρισμάτων των παραδοσιακών ποικιλιών κατά UPOV, η ανάπτυξη του DNA προφίλ τους ώστε να γίνει διάκριση μεταξύ των ποικιλιών, καθώς και η μελέτη των οργανοληπτικών και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών τους σε σχέση με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των εμπορικών ποικιλιών (μάρτυρες). Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε υπαίθρια καλλιέργεια στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο, κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2004. σπορά έγινε σε γλαστράκια, με εδαφικό υπόστρωμα Primo-Subsaat, τα οποία τοποθετήθηκαν σε μη-θερμαινόμενο θερμοκήπιο και ενώ τα φυτά ήταν στο στάδιο των οκτώ φύλλων, μεταφυτεύτηκαν στο χωράφι. Το πειραματικό σχέδιο που εφαρμόσθηκε ήταν πλήρεις τυχαιοποιημένες ομάδες (RCBD) με τρεις επαναλήψεις και δέκα φυτά ανά επανάληψη. Οι μετρήσεις που έγιναν αφορούσαν τα συστατικά της απόδοσης και της ποιότητας των καρπών. Συνολικά καταγράφηκαν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των φυτών από το στάδιο του φυταρίου μέχρι το στάδιο της ωρίμανσης (ύψος, τύπος ανάπτυξης, τύπος της ταξιανθίας, τύπος του φύλλου) τα χαρακτηριστικά του καρπού που μελετήθηκαν με βάση τη κατάταξη κατά UPOV (μέγεθος καρπών, αναλογία μήκους / διαμέτρου, σχήμα, μέγεθος του πυρήνα, πάχος του περικαρπίου, αριθμός χώρων ωοθήκης, περιοχή πράσινου ώμου, χρώμα του καρπού, χρώμα της σάρκας) συνεκτικότητα καρπών και η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Μετά από στατιστική επεξεργασία των δεδομένων προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα: Όσον αφορά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην ένταση του χρώματος και το μέγεθος του πράσινου ώμου , στο σχήμα του καρπού, την αναλογία του μήκους καρπού/ εξωτερικής διαμέτρου καιτο βάρος των καρπών. αποτύπωση των γενοτύπων και η ανάπτυξη του μοριακού του profile με βάση το DNA έγινε με χρήση μοριακών δεικτών τύπου RAPD s. Χρησιμοποιήθηκαν 12 εκκινητές και βρέθηκαν πολυμορφισμοί στο DNA ικανοί να διαχωρίσουν τις εξεταζόμενες ποικιλίες με σημαντική ακρίβεια. Όμως υπήρξε κάποια υστέρηση στην επανάληψη των αναλύσεων. Μεταξύ των 5 οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που εξετάστηκαν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές ως προς τη στυφή, χορτώδη, μεταλλική καθώς και μουχλιασμένη γεύση.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΝΤΟΜΑΤΕΣ -- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑel
dc.titleΑνάλυση των γενετικών σχέσεων μεταξύ ποικιλιών και υποκειμένων τομάτας μετά από καταγραφή μορφολογικών γνωρισμάτων κατά UPOV και μοριακή ανάλυση με δείκτες RAPD'Sel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Ficheros en el ítem

Thumbnail

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International