Afficher la notice abrégée

dc.contributor.advisorΝάνος, Γεώργιος Δ.el
dc.creatorΠαπαναστάσης, Θωμάςel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:43:26Z
dc.date.available2015-01-05T21:43:26Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.other4196
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/818en
dc.description.abstractΣκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του 1-MCP (παρεμποδιστή της δράσης του αιθυλενίου) στην ωρίμανση και εμφάνιση επιφανειακού εγκαύματος σε κόκκινα μήλα (ποικιλίας Red Chief περιοχής Καστοριάς, Starkrimson περιοχής Αγιάς, Starking Delicious περιοχής Ζαγοράς) και πράσινα μήλα ποικιλίας Granny Smith περιοχής Αγιάς. Τα μήλα αφού δέχτηκαν 625 ppb 1-MCP για περίπου 24 ώρες, συντηρήθηκαν στους 0°C και 90-95% Σ.Υ. για 4, 6 και 8 μήνες. Μετρήσεις ποιότητας (χρώμα φλοιού με ηλεκτρονικό χρωματόμετρο, αντικειμενικά κριτήρια ποιότητας και επιφανειακό έγκαυμα) έγιναν αρχικά, αμέσως μετά από κάθε έξοδο και μετά από παραμονή 7 ημερών στο ράφι (θερμοκρασία δωματίου). Όσον αφορά τα κόκκινα μήλα, το 1-MCP διατήρησε τη σκληρότητα σάρκας και οξύτητα χυμού σε πολύ καλά επίπεδα ακόμα και ως το τέλος του πειράματος, δεν επηρέασε τη συγκέντρωση των διαλυτών στερεών συστατικών στο χυμό, μείωσε την εμφάνιση και ένταση του επιφανειακού εγκαύματος με παράλληλες μεταβολές στις αντικειμενικές μετρήσεις του χρώματος φλοιού, που πιθανότατα ποσοτικοποιούν αντικειμενικά τη μείωση του επιφανειακού εγκαύματος. Στα μήλα ποικιλίας Granny Smith το 1-MCP δεν φάνηκε ικανό να τροποποιήσει ουσιαστικά την ποιότητα και την εμφάνιση επιφανειακού εγκαύματος, παρά τη σειρά διεθνών βιβλιογραφικών πηγών με αντίθετα αποτελέσματα. Τέλος, με το χρόνο συντήρησης και κατά τη ζωή στο ράφι, η σκληρότητα σάρκας και οξύτητα μειώθηκαν, η συγκέντρωση των διαλυτών στερεών συστατικών αυξήθηκε, το επιφανειακό έγκαυμα αυξήθηκε και το χρώμα φλοιού μεταβλήθηκε κύρια λόγω του επιφανειακού εγκαύματος και λιγότερο λόγω μεταβολών στο χρώμα φλοιού με την ωρίμανση.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΦΡΟΥΤΑ, ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑel
dc.subject.otherΜΗΛΑ -- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑel
dc.titleΕπίδραση του 1-MCP στα ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών μηλιάςel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Fichier(s) constituant ce document

Thumbnail

Ce document figure dans la(les) collection(s) suivante(s)

Afficher la notice abrégée

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Excepté là où spécifié autrement, la license de ce document est décrite en tant que Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International