Θρέψη και αζωτούχος λίπανση στην αμυγδαλιά

Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Τριανταφύλλου, ΕυθαλίαΌνομα Επιβλέποντος
Νάνος, Γεώργιος Δ.
Ημερομηνία
2000Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Σκοπός της εργασίας ήταν μία περιορισμένη αρχική θρεπτική επισκόπηση των
αμυγδαλεώνων στο Ν. Μαγνησίας και η επίδραση της μειωμένης αζωτούχου
λίπανσης στη θρεπτική κατάσταση των φύλλων και σε μερικά φυσιολογικά
χαρακτηριστικά αυτών. Φυλλοδιαγνωστική ανάλυση έγινε σε φύλλα των ποικιλιών
Ferragnes και Texas από διάφορους αμυγδαλεώνες και σε δύο οπωρώνες όπου
εφαρμόστηκε 1 Kg ή 0,5 Kg Ν ανά δέντρο το 1998 (χαμηλή παραγωγή) και το 1999
(υψηλή παραγωγή). Υψηλή καρποφορία είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του Ν,
μείωση του Κ και αύξηση της χλωροφύλλης και ξηρά ουσία των φύλλων. Μείωση
της αζωτούχου λίπανσης δεν επηρέασε σημαντικά τη θρέψη και τα φυσιολογικά
χαρακτηριστικά των φύλλων. Ενώ οι δύο ποικιλίες είχαν παρόμοια ποσότητα
χλωροφύλλης και ξηράς ουσίας καθώς και περιεχόμενη ξηρά ουσία ανά φύλλο,
φύλλα της ποικιλίας Texas φαίνεται ότι δεν είχαν την ικανότητα απορρόφησης των
υψηλών ποσοτήτων θρεπτικών που απαιτούνται από τους αναπτυσσόμενους καρπούς.
Φύλλα ροζετών τη χρονιά με υψηλή καρποφορία περιείχαν μικρότερες ποσότητες
ανόργανων θρεπτικών από φύλλα ετήσιων βλαστών. Φύλλα στη σκιά λόγω
μειωμένης προσπίπτουσας ακτινοβολίας είχαν το μικρότερο ειδικό βάρος, ενώ φύλλα
ετήσιων βλαστών, που είναι κατά κύριο λόγο εκτεθειμένα σε φως, είχαν την
υψηλότερη αναλογία χλωροφύλλης α / χλωροφύλλη β. Η ύπαρξη ή όχι καρπού στη
ροζέτα δεν επηρέασε τη θρεπτική κατάσταση και φυσιολογικά χαρακτηριστικά των
φύλλων της.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Τεχνολογικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής.