Mostra i principali dati dell'item
Επίδραση αιθέριου ελαίου δενδρολίβανου στη συντήρηση και στην ασφάλεια μαρινάτου γαύρου (Engraulis encrasicholus)
dc.contributor.advisor | Μποζιάρης, Ιωάννης | el |
dc.creator | Καράμπελας, Δημήτριος | el |
dc.date.accessioned | 2015-01-05T21:42:56Z | |
dc.date.available | 2015-01-05T21:42:56Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.other | 11941 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11615/496 | en |
dc.description.abstract | Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε παρακολούθηση της τύχης των παθογόνων μικροοργανισμών Staphylococcus aureus, Aeromonas hydrophila Yersinia enterocolitica, Listeria mnocytogenes και Salmonella Enteridis κατά την αποθήκευση μαριναρισμένου γαύρου, με ή χωρίς την παρουσία αιθέριου ελαίου δενδρολίβανου. Ο γαύρος (Engraulis encrasicholus, Linnaeus, 1758) προμηθεύτηκε από ιχθυοπωλείο του Βόλου. Μετά από διεξοδικό πλύσιμο, αποκεφαλίστηκε, εκσπλαχνίστηκε και αφαιρέθηκε τόσο η ουρά, όσο και το κεντρικό οστό. Ακολούθως φιλετοποιήθηκε και εν συνεχεία προστέθηκε διάλυμα 6% οξικού οξέως και 2% NaCl για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της οξίνισης (μαριναρίσματος). Το οξυνισμένο προϊόν τοποθετήθηκε σε πλαστικά δοχεία σε μερίδες των 100g, προστέθηκε αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου σε συγκεντρώσεις 0.4 % v/w ψαριού, εμβολιάσθηκε με Staphylococcus aureus, Aeromonas hydrophila, Yersinia enterocolitica, Listeria mnocytogenes και Salmonella Enteridis, με επίπεδο πληθυσμού περίπου ΙΟ6 cfu/g και εν συνεχεία καλύφθηκαν με 100 ml ηλιελαίου. Τέλος, τα δοχεία αυτά αποθηκεύθηκαν στους 4 °C για 31 ημέρες. Απαριθμήθηκαν τα Staphylococcus aureus, Aeromonas hydrophila. Yersinia enterocolitica, Listeria mnocytogenes και Salmonella Enteridis σε τριβλία Baird-Parker, CFC, VRBGA, Palcam και XLD αντίστοιχα, καθώς και οξυγαλακτικά βακτήρια σε MRS, ζύμες- μύκητες σε RBC. εντεροβακτήρια σε VRBGA και η ολική μικροβιακή χλωρίδα σε TSA. Κατά την αποθήκευση του γαύρου με ή χωρίς την παρουσία δενδρολίβανου, ο πληθυσμός των ζυμών-μυκήτων αρχικά ήταν 3 log cfu/g και από την 7η ημέρα κάτω από το όριο του 1 log cfu/g, των οξυγαλακτικών δεν βρέθηκε ποτέ πάνω από το όριο του 1 log cfu/g, ενώ των εντεροβακτηρίων αρχικά ήταν της τάξης των 4 και 3 log cfu/g αντίστοιχα και από τη 14η μέρα και μετά, παρέμεινε κάτω από το όριο καταμέτρησης του 1 log cfu/g. Ο ολικός πληθυσμός ο οποίος μετρήθηκε με TSA άρχισε από 2 log cfu/g, αυξήθηκε την 7'1 ημέρα σε 5 και 4,3 log cfu/g αντίστοιχα, έως ότου την 31η ημέρα βρεθεί κάτω από το όριο ανίχνευσης των 2 log cfu/g. Στα δείγματα χωρίς την παρουσία αιθέριου ελαίου δενδρολίβανου, ο πληθυσμός και των 5 παθογόνων μικροοργανισμών βρέθηκε κάτω από το όριο ανίχνευσης των 2 log cfu/g την 28η ημέρα. Αντιθέτως, στα δείγματα με παρουσία δενδρολίβανου, ο πληθυσμός της Salmonella Enteritidis βρέθηκε κάτω από το όριο των 2 log cfu/g την 17η ημέρα, αυτός των Listeria monocytogenes, Aeromonas hydrophila και Yersinia enterocolitica την 21η ημέρα, ενώ στον πληθυσμό του Staphylococcus aureus την 28η ημέρα. | el |
dc.language.iso | el | en |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | en |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | en |
dc.subject.other | ΨΑΡΙΑ -- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ | el |
dc.subject.other | ΨΑΡΙΑ -- ΠΟΙΟΤΗΤΑ | el |
dc.title | Επίδραση αιθέριου ελαίου δενδρολίβανου στη συντήρηση και στην ασφάλεια μαρινάτου γαύρου (Engraulis encrasicholus) | el |
dc.type | bachelorThesis | en |
heal.recordProvider | Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης | el |
heal.academicPublisher | Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. | el |
heal.academicPublisherID | uth | en |
heal.fullTextAvailability | true | en |
dc.rights.accessRights | free | en |