dc.contributor.advisor | Νάνος, Γεώργιος Δ. | el |
dc.creator | Βασδέκης, Δημήτριος Κ. | el |
dc.date.accessioned | 2015-01-05T21:42:54Z | |
dc.date.available | 2015-01-05T21:42:54Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.other | 11209 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11615/465 | en |
dc.description.abstract | Σύμφωνα με ερευνητικά αποτελέσματα ο χυμός του σταφυλιού κατέχει την
υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικά αντιοξειδωτικά ανάμεσα στους χυμούς
περιλαμβανομένου και του κόκκινου κρασιού, με συνέπεια να παρουσιάζει
σημαντικά ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. Τα δεδομένα αυτά έχουν καταστήσει
το χυμό σταφυλιού ως ένα λειτουργικό τρόφιμο με αυξανόμενη ζήτηση. Με αφορμή
αυτές τις εξελίξεις στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση στην ποιότητα του
χυμού των σταφυλών του διαθέσιμου φωτός στα πρέμνα αμπέλου των ποικιλιών
«Ροδίτης» και «Αρετινό» (Μαύρα Πηλίου). Τροποποίηση του φωτός έγινε σε πρέμνα
με γραμμική διαμόρφωση ως εξής: ένας αριθμός πρέμνων καλύφθηκε με δίχτυ
σκίασης, άλλα ψεκάστηκαν με καολίνη δύο φορές αρχές και τέλος Αυγούστου και
κάτω από άλλα επί της γραμμής τοποθετήθηκε ανακλαστικό πλαστικό Extenday
πλάτους 1,6 m. Όλες οι μεταχειρίσεις ξεκίνησαν δύο μήνες περίπου πριν τη
συγκομιδή. Στη συγκομιδή, τα σταφύλια εμβαπτίστηκαν σε υδατόλουτρο για
νέκρωση των ζυμομυκήτων. Ο χυμός αμέσως ή αφού παρέμεινε με τα στέμφυλα για
30 min, συντηρήθηκε στους 2-5 °C για μία εβδομάδα. Οι μετρήσεις φωτός
(προσπίπτουσα και ανακλώμενη υπεριώδης και φωτοσυνθετικά ενεργός ακτινοβολία)
έγιναν στην κόμη του πρέμνου 20 ημέρες πριν τη συγκομιδή και οι μετρήσεις
ποιότητας του χυμού πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την εκχύμωση και μετά το
πέρας της συντήρησης. Η ποιότητα του χυμού περιελάμβανε το χρώμα, τα διαλυτά
στερεά συστατικά, την οξύτητα, τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα
(προσδιοριζόμενη με τη μέθοδο DPPH) και τα ολικά φαινολικά συστατικά. Ο
φωτισμός της κόμης ήταν σημαντικά υψηλότερος μέσα στα πρέμνα πάνω από το
ανακλαστικό πλαστικό εδαφοκάλυψης και σημαντικά χαμηλότερος (περίπου 30%)
στα πρέμνα κάτω από δίκτυ σκίασης. Είναι πιθανόν ότι η σκίαση μείωσε σημαντικά
τη φωτοσυνθετική ικανότητα των φύλλων και οι μεταχειρίσεις του καολίνη και του
ανακλαστικού πλαστικού αύξησαν τη θερμοκρασία των φύλλων. Έτσι, όλες οι
μεταχειρίσεις δεν βελτίωσαν την τελική ποιότητα του χυμού ή τη διατροφική του
αξία. | el |
dc.language.iso | el | en |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | en |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | en |
dc.subject.other | ΣΤΑΦΥΛΙΑ | el |
dc.subject.other | ΟΙΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ | el |
dc.subject.other | ΦΑΙΝΟΛΗ | el |
dc.subject.other | ΣΤΑΦΥΛΙΑ -- ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ | el |
dc.title | Επίδραση καινοτόμων μεθόδων τροποποίησης του φωτός σε ορισμένα φυσιολογικά χαρακτηριστικά φύλλων αμπέλου και στη ποιότητα χυμού σταφυλών ποικιλίας Αρετινό και Ροδίτης | el |
dc.type | bachelorThesis | en |
heal.recordProvider | Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης | el |
heal.academicPublisher | Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. | el |
heal.academicPublisherID | uth | en |
heal.fullTextAvailability | true | en |
dc.rights.accessRights | free | en |