Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΝάνος, Γεώργιος Δ.el
dc.creatorΜαλάκου, Αθηνάel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:45:54Z
dc.date.available2015-01-05T21:45:54Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.other1094
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1796en
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26253/heal.uth.5072
dc.description.abstractΣχετικά ώριμα ροδάκινα cv Royal Glory και νεκταρίνια cv Caldesi 2000 εμβαπτίσθηκαν σε νερό θερμοκρασίας 46°C για 25min και κατόπιν τοποθετήθηκαν στους 0-1 °C σε συσκευασίες μισού κιλού από σακούλες πολυαιθυλενίου με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών τροποποιημένης ατμόσφαιρας. Μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών στους καρπούς έγιναν αρχικά και μετά από 1 ή 2 εβδομάδες ψυχροσυντήρησης και αφού παρέμειναν για 1 μέρα στους 20°C. Η σκληρότητα της σάρκας των καρπών μειώθηκε και η ειδική αγωγιμότητα της σάρκας αυξήθηκε με τη διάρκεια συντήρησης. Έτσι η ωρίμανση των καρπών συνεχίστηκε κατά τη συντήρηση και των 2 ποικιλιών που μελετήθηκαν, κυρίως γιατί οι συνθήκες τροποποιημένης ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκαν δεν περιόρισαν το ρυθμό ωρίμανσης πέραν του περιορισμού λόγω της συντήρησης σε χαμηλή θερμοκρασία και πολύ υψηλή σχετική υγρασία. Η εμβάπτιση σε θερμό νερό δεν προκάλεσε ζημιά στους καρπούς ενώ μείωσε την εμφάνιση σήψεων. Η εμβάπτιση σε θερμό νερό καθυστέρησε την ωρίμανση των καρπών και των 2 ποικιλιών που μελετήθηκαν ιδιαίτερα κατά την 1η εβδομάδα συντήρησης καθώς δεν τροποποίησε ουσιαστικά το ρυθμό αναπνοής αλλά καθυστέρησε το μαλάκωμα της σάρκας και την αύξηση της ειδικής αγωγιμότητας. Επομένως, η εμπορία σχετικά ώριμων ροδάκινων και νεκταρινιών είναι εφικτή αν προηγουμένως αυτά υποστούν τη μεταχείριση με θερμό νερό και η μετασυλλεκτική διακίνηση των φρούτων διεξαχθεί σε 1 εβδομάδα, σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν και οικογενειακές συσκευασίες τροποποιημένης ατμόσφαιρας για τη μείωση των ζημιών από μωλωπισμούς, των απωλειών βάρους και του ρυθμού ωρίμανσης.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΡΟΔΑΚΙΝΑ -- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗel
dc.subject.otherΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ -- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗel
dc.titleΕπιμήκυνση του χρόνου συντήρησης ώριμων ροδάκινων και νεκταρινιών με θερμικό σοκ και τροποποιημένη ατμόσφαιραel
dc.typemasterThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International