Zur Kurzanzeige

dc.contributor.advisorΜαμούρης, Ζήσηςel
dc.creatorΓκοτοσόπουλος, Βασίλης Δ.el
dc.date.accessioned2015-01-05T21:45:54Z
dc.date.available2015-01-05T21:45:54Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.other8096
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1791en
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26253/heal.uth.5723
dc.description.abstractΣτην παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκε ο πολυμορφισμός μονόκλωνης διαμόρφωσης (SSCP) για να εξετάσουμε τα είδη των ζώων που χρησιμοποιούνται στα τυποποιημένα προϊόντα του κρέατος. Σκοπός της εργασίας είναι η επαλήθευση των συστατικών που αναγράφονται στην ετικέτα, ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής εάν στα συγκεκριμένα προϊόντα υπάρχει νόθευση ή όχι. Συνολικά εξετάστηκαν 50 διαφορετικά προϊόντα με τυποποιημένα κρέατα (δείγματα). Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε ένα τμήμα του γονιδίου 16s RNA του μιτοχονδριακού DNA (mtDNA) που απομονώθηκε από το κάθε ένα δείγμα ξεχωριστά. Η τεχνική που εφαρμόστηκε ήταν η PCR-SSCP. Αρχικά με εκκινητές κοινούς για όλα τα δείγματα (universal primers), ενισχύθηκε με τη μέθοδο της PCR τμήμα του γονιδίου 16s RNA μεγέθους 234bp όσον αφορά το πρόβατο (Ovis aries), 234bp όσον αφορά το μοσχάρι (Bos taurus), 235bp όσον αφορά το κατσίκι (Capra hircus), 247bp όσον αφορά τη γαλοπούλα (Meleagris gallopavo) και 239bp όσον αφορά το γουρούνι (Sus scrofa). Ακολούθησε αποδιάταξη των προϊόντων της PCR, ηλεκτροφόρηση τους σε πηκτή πολυακρυλαμίδης και χρώση της πηκτής για απεικόνιση των αποτελεσμάτων. Η ανάλυση του τμήματος του γονιδίου 16s RNA αποκάλυψε 8 πρότυπα, τα οποία εμφανίζονται στα τυποποιημένα προϊόντα του κρέατος. Από την ανάλυση αυτών των προτύπων (αποτελεσμάτων) συμπεραίνουμε ότι τα 20 από τα 50 προϊόντα παρουσιάζουν κάποιο είδος νόθευσης, είτε με την προσθήκη κάποιου είδους επιπλέον στο προϊόν, είτε με την χρήση ενός μόνο είδους ενώ στην ετικέτα αναφέρονται περισσότερα του ενός. Τέλος τρία δείγματα χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης (η καλύτερη μέθοδος θα ήταν η αλληλουχησή τους) διότι δεν ταίριαζαν με κανένα από τα πρότυπα των γνωστών ειδών που βρέθηκαν και συνεπώς δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για αυτά.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΚΡΕΑΣ -- ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣel
dc.subject.otherΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝel
dc.titleΤαυτοποίηση ειδών σε τυποποιημένα κρέατα με ανάλυση γενετικών δεικτώνel
dc.typemasterThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Dateien zu dieser Ressource

Thumbnail

Das Dokument erscheint in:

Zur Kurzanzeige

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Solange nicht anders angezeigt, wird die Lizenz wie folgt beschrieben: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International