Ταυτοποίηση ειδών σε τυποποιημένα κρέατα με ανάλυση γενετικών δεικτών

Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Γκοτοσόπουλος, Βασίλης Δ.Όνομα Επιβλέποντος
Μαμούρης, Ζήσης
Ημερομηνία
2010Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκε ο πολυμορφισμός μονόκλωνης
διαμόρφωσης (SSCP) για να εξετάσουμε τα είδη των ζώων που χρησιμοποιούνται
στα τυποποιημένα προϊόντα του κρέατος. Σκοπός της εργασίας είναι η επαλήθευση
των συστατικών που αναγράφονται στην ετικέτα, ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής
εάν στα συγκεκριμένα προϊόντα υπάρχει νόθευση ή όχι. Συνολικά εξετάστηκαν 50
διαφορετικά προϊόντα με τυποποιημένα κρέατα (δείγματα). Η ανάλυση
πραγματοποιήθηκε σε ένα τμήμα του γονιδίου 16s RNA του μιτοχονδριακού DNA
(mtDNA) που απομονώθηκε από το κάθε ένα δείγμα ξεχωριστά.
Η τεχνική που εφαρμόστηκε ήταν η PCR-SSCP. Αρχικά με εκκινητές κοινούς για
όλα τα δείγματα (universal primers), ενισχύθηκε με τη μέθοδο της PCR τμήμα του
γονιδίου 16s RNA μεγέθους 234bp όσον αφορά το πρόβατο (Ovis aries), 234bp όσον
αφορά το μοσχάρι (Bos taurus), 235bp όσον αφορά το κατσίκι (Capra hircus), 247bp
όσον αφορά τη γαλοπούλα (Meleagris gallopavo) και 239bp όσον αφορά το γουρούνι
(Sus scrofa). Ακολούθησε αποδιάταξη των προϊόντων της PCR, ηλεκτροφόρηση
τους σε πηκτή πολυακρυλαμίδης και χρώση της πηκτής για απεικόνιση των
αποτελεσμάτων.
Η ανάλυση του τμήματος του γονιδίου 16s RNA αποκάλυψε 8 πρότυπα, τα
οποία εμφανίζονται στα τυποποιημένα προϊόντα του κρέατος. Από την ανάλυση
αυτών των προτύπων (αποτελεσμάτων) συμπεραίνουμε ότι τα 20 από τα 50
προϊόντα παρουσιάζουν κάποιο είδος νόθευσης, είτε με την προσθήκη κάποιου
είδους επιπλέον στο προϊόν, είτε με την χρήση ενός μόνο είδους ενώ στην ετικέτα
αναφέρονται περισσότερα του ενός. Τέλος τρία δείγματα χρήζουν περαιτέρω
ανάλυσης (η καλύτερη μέθοδος θα ήταν η αλληλουχησή τους) διότι δεν ταίριαζαν με
κανένα από τα πρότυπα των γνωστών ειδών που βρέθηκαν και συνεπώς δεν
μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για αυτά.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.