Show simple item record

dc.contributor.advisorΝάνος, Γεώργιος Δ.el
dc.creatorΓιαννακού, Πωλίνα Ε.el
dc.date.accessioned2015-01-05T21:44:28Z
dc.date.available2015-01-05T21:44:28Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.other7898
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1469en
dc.description.abstractΜελετήθηκε η αποτελεσματικότητα φυσικών αντιοξειδωτικών στην εμφάνιση επιφανειακού εγκαύματος στα μήλα Granny Smith. Οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν Oleuropein σε συγκεντρώσεις 0,2 mg/g βαζελίνης και 0,4 mg/g βαζελίνης, Hydroxy-tyro sol σε συγκεντρώσεις 0,02 mg/g βαζελίνης και 0,04 mg/g βαζελίνης και καθαρή Βαζελίνη. Μέρος των καρπών χρησιμοποιήθηκε για μια αρχική μέτρηση της ποιότητας που περιλάμβανε τις παραμέτρους: χρώμα, σκληρότητα, συγκέντρωση διαλυτών στερεών συστατικών, τιμή pH και ποσοστό οξύτητας. Οι υπόλοιποι καρποί δέχτηκαν τις μεταχειρίσεις των δραστικών ουσιών που αναφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν, σε πλαστικές σακούλες ή όχι, σε ψυχρή συντήρηση για 5 μήνες. Με το πέρας των 5 μηνών, έγινε εκτίμηση της έντασης του επιφανειακού εγκαύματος και οι καρποί τοποθετήθηκαν σε συνθήκες δωματίου για 1 εβδομάδα επιπλέον. Ακολούθησε μέτρηση της τελικής ποιότητας των μήλων και επανεκτίμηση της έντασης του επιφανειακού εγκαύματος. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες Oleuropein (0,2 mg/g), Hydroxy-tyrosol (0,02 mg/g) και Hydroxy-tyrosol (0,04 mg/g) προστάτευσαν σημαντικά τους καρπούς από την εμφάνιση επιφανειακού εγκαύματος και σχεδόν υποτετραπλασίασαν την έντασή του αμέσως μετά την έξοδο των καρπών από το ψυγείο. Μετά την παραμονή σε συνθήκες δωματίου για μια εβδομάδα η αντιοξειδωτική ουσία Oleuropein σε συγκέντρωση 0,4 mg/g βαζελίνης διατήρησε τη σκληρότητα των μήλων που συσκευάστηκαν χωρίς πλαστική σακούλα σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την αρχική τους σκληρότητα. Επιπλέον, η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού των διαλυτών στερεών συστατικών των μήλων παρατηρήθηκε με την επίδραση της Oleuropein σε συγκέντρωση 0,4 mg/g βαζελίνης σε καρπούς που συσκευάστηκαν χωρίς πλαστική σακούλα. Η μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του pH σημειώθηκε στα μήλα που δέχτηκαν μεταχείριση με Oleuropein σε συγκέντρωση 0,4 mg/g βαζελίνης και τοποθετήθηκαν με σακούλα στην ψυχρή συντήρηση. Το μικρότερο ποσοστό οξύτητας του χυμού των μήλων παρατηρήθηκε στις μεταχειρίσεις των καρπών, που συσκευάστηκαν σε πλαστικές σακούλες με Hydroxy-tyrosol σε συγκέντρωση 0,04 mg/g βαζελίνης. Τέλος, μετά την παραμονή των καρπών σε συνθήκες δωματίου για 1 εβδομάδα όλες οι αντιοξειδωτικές ουσίες ήταν αναποτελεσματικές στο να μειώσουν το επιφανειακό έγκαυμα.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΦΡΟΥΤΑ, ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑel
dc.subject.otherΜΗΛΑ -- ΑΣΘΕΝΕΙΕΣel
dc.titleΑποτελεσματικότητα φυσικών αντιοξειδωτικών στην εμφάνιση επιφανειακού εγκαύματος στα μήλα Granny Smithel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International