Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΣακελλαρίου-Μακραντωνάκη, Μαρίαel
dc.creatorΒλαχάκης, Θεόδωρος Ν.el
dc.date.accessioned2015-01-05T21:44:05Z
dc.date.available2015-01-05T21:44:05Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.other6792
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1229en
dc.description.abstractΗ συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία είχε σκοπό να μελετηθεί, να συγκριθεί και να αξιολογηθεί η επίδραση της δόσης άρδευσης στο ζαχαρικό τίτλο των ζαχαρότευτλων. Η άρδευση πραγματοποιήθηκε σε ποσοστό 80% των αναγκών της καλλιέργειας σε νερό σύμφωνα με την μετρούμενη εξατμισοδιαπνοή της καλλιέργειας (ΕΤ), υπόγεια και επιφανειακά και στο 100% αυτής επιφανειακά, με σύστημα στάγδην άρδευσης. Η παρούσα διατριβή αποτελεί ένα κομμάτι ενός ολοκληρωμένου μεταπτυχιακού πειράματος στο οποίο αξιολογήθηκε η επίδραση της υπόγειας στάγδην άρδευσης στα παραγωγικά χαρακτηριστικά καλλιέργειας ζαχαρότευτλων, συγκρίνοντας την με την επιφανειακή στάγδην άρδευση σε δυο περιπτώσεις: α) για ίδιο εύρος άρδευσης και στα δυο αρδευτικά συστήματα, συμφώνα με την μετρούμενη εξατμισοδιαπνοή της καλλιέργειας και β) για εύρος άρδευσης στο μεν επιφανειακό σύστημα σύμφωνα με την καλλιεργητική πρακτική, στο δε υπόγειο συμφώνα με την ΕΤ. Ταυτόχρονα έγινε σύγκριση μεταξύ των επιφανειακών μεθόδων που δέχθηκαν δόσεις νερού σε ίδιο εύρος άρδευσης καθώς και μεταξύ αυτών που δέχθηκαν ίδια δόση νερού σε διαφορετικό εύρος άρδευσης. Για το σκοπό αυτό εγκαταστάθηκε πείραμα στο αγρόκτημα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το 2003. Το πειραματικό σχέδιο ήταν Πλήρεις Τυχαιοποιημένες Ομάδες με 5 μεταχειρίσεις και 4 επαναλήψεις. Η άρδευση ήταν αυτοματοποιημένη και η δόση άρδευσης καθορίστηκε συμφώνα με την εξατμισοδιαπνοή, με την βοήθεια εξατμισιμέτρου τύπου Α, σε κάλυψη 100% και 80% των αναγκών της καλλιέργειας. Τα αποτελέσματα έδειξαν υπεροχή της υπόγειας στάγδην άρδευσης στην τελική αξία (χρηματική) της παραγωγής έχοντας ταυτόχρονα σημαντική εξοικονόμηση νερού. Στις επιφανειακές μεταχειρίσεις ίδιου εύρους άρδευσης, η χορήγηση μεγαλύτερης ποσότητας νερού έδωσε μεγαλύτερη αξίας παραγωγή, ενώ υπήρξε υπεροχή των μεταχειρίσεων με το μικρότερο εύρος άρδευσης και την ίδια δόση νερού.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ -- ΑΡΔΕΥΣΗel
dc.subject.otherΑΡΔΕΥΣΗ -- ΣΥΣΤΗΜΑΤΑel
dc.titleΕπίδραση της επιφανειακής και υπόγειας στάγδην άρδευσης στο ζαχαρικό τίτλο των ζαχαρότευτλωνel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International