Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΛόλας, Πέτρος Χ.el
dc.creatorΒλαχοδήμου, Θεοπίστηel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:44:01Z
dc.date.available2015-01-05T21:44:01Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.other5922
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1171en
dc.description.abstractΤα ζιζάνια είναι ίσως το σπουδαιότερο πρόβλημα σε κάθε αγροοικοσύστημα μια και προξενούν μεγάλες ζημίες στη γεωργική παραγωγή. Οι επιθυμητές μεγάλες αποδόσεις σε όλες τις καλλιέργειες πετυχαίνονται μόνο ύστερα από έναν αποτελεσματικό έλεγχο των ζιζανίων. Η μείωση στις αποδόσεις των καλλιεργειών από τα ζιζάνια εξαρτάται και επηρεάζεται από το είδος, την πυκνότητα καθώς και το χρόνο παρουσίας - απουσίας των ζιζανίων. Σκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης του χρόνου παρουσίας- απουσίας ανταγωνισμού ζιζανιοπληθυσμού στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο. Μελετήθηκε η επίδραση του χρόνου παραμονής ή απουσίας των ζιζανίων για 0, 2, 4, 6, 8 και 10 εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση της βιομηχανικής τομάτας. Επιπλέον μελετήθηκαν δυο ακόμη επεμβάσεις οι ΠΖ3-7 ( απουσία των ζιζανίων εως και την 3η εβδομάδα, στην συνέχεια από την 3η εως και την 7η τα ζιζάνια μεγάλωναν μαζί με την καλλιέργεια και από την 7η εως και την συγκομιδή τα ζιζάνια απομακρύνονταν) και οι ΑΖ3-7 (παρουσία των ζιζανίων εως και την 3η εβδομάδα, στην συνέχεια από την 3η εως και την 7η τα ζιζάνια απομακρύνονταν από την καλλιέργεια και από την 7η εως και την συγκομιδή αφήνονταν και πάλι να αναπτυχθούν μαζί με την καλλιέργεια). Το πειραματικό σχέδιο ήταν πλήρεις τυχαιοποιημένες ομάδες (RCB) με τέσσερις επαναλήψεις για κάθε επέμβαση. Οι παρατηρήσεις που πάρθηκαν αφορούσαν ποιοτικά χαρακτηριστικά της βιομηχανικής τομάτας και συγκεκριμένα τα 1. σάκχαρα 2. pH 3. ποσοστό ωρίμανσης, και αγρονομικά χαρακτηριστικά όπως 1. χλωρό βάρος υπέργειου και υπόγειου μέρους της βιομηχανικής τομάτας στις 40 και 80 ημέρες από τη μεταφύτευση 2. ξηρό βάρος υπέργειου και υπόγειου μέρους της βιομηχανικής τομάτας στις 40 και 80 ημέρες από τη μεταφύτευση 3. και την τελική απόδοση της βιομηχανικής τομάτας. Από τα αποτελέσματα βρέθηκε ότι από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βιομηχανικής τομάτας εκείνο που επηρεάστηκε περισσότερο εξαιτίας της παρουσίας των ζιζανίων ήταν το ποσοστό ωρίμανσης το οποίο άγγιξε το 100%, ενώ τα ζάχαρα και το pH δεν επηρεάστηκαν σημαντικά. Όσον αφορά τα αγρονομικά χαρακτηριστικά τόσο το χλωρό όσο και το ξηρό βάρος του υπέργειου και υπόγειου μέρους παρουσίασε σημαντική μείωση εξαιτίας της παρουσίας των ζιζανίων για 2 ή περισσότερες εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση. Σημαντική μείωση βρέθηκε επίσης και στην απόδοση από την παρουσία των ζιζανίων για περισσότερες από 4 εβδομάδες, ενώ αντίθετα όταν η βιομηχανική τομάτα μεγάλωνε απουσία των ζιζανίων τις πρώτες 6 εβδομάδες δεν υπήρχε σημαντική επίδραση. Σημαντική αρνητική επίδραση σε όλα τα χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν παρατηρήθηκε παρουσία των ζιζανίων από την 3η εως και την 7η εβδομάδα από τη μεταφύτευση.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΖΙΖΑΝΙΑ -- ΕΛΕΓΧΟΣel
dc.subject.otherΝΤΟΜΑΤΕΣel
dc.titleΕπίδραση διάρκειας παρουσίας-απουσίας ανταγωνισμού ζιζανιοπληθυσμού σε αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά βιομηχανικής τομάταςel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International