dc.contributor.advisor | Νάνος, Γεώργιος Δ. | el |
dc.creator | Μπαμπατζάνης, Κωνσταντίνος | el |
dc.date.accessioned | 2015-01-05T21:43:58Z | |
dc.date.available | 2015-01-05T21:43:58Z | |
dc.date.issued | 2006 | |
dc.identifier.other | 5941 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11615/1145 | en |
dc.description.abstract | Μελετήθηκε η συντηρησιμιότηια και ποιότητα κατά τη ζωή στο ράφι μήλων Red
Chief Καστοριάς, Starkrimson Αγιάς, Starking Delicious Ζαγοράς και Granny
Smith Αγιάς μετά την αποθήκευσή τους σε κοινά ψυγεία για εως 8 μήνες.
Μετρήθηκαν το χρώμα φλοιού, η σκληρότητα σάρκας , τα ΔΣΣ, η οξύτητα και το
επιφανειακό έγκαυμα, στη συγκομιδή, σε κάθε έξοδο και μιετά από 7 ημέρες ζωής
στο ράφι. Σε όλες τις περιπτώσεις οι δείκτες χρώματος φλοιού δεν έδειξαν αλλαγές
στο χρώμα λόγω επιφανειακού εγκαύματος, αλλά σημαντικές αλλαγές στο χρώμα
φλοιού βρέθηκαν να συμβαίνουν λόγω συντήρησης, ιδιαίτερα μιετά αϊτό τους
πρώτους 4 μιήνες συντήρησης. Επίσης σημιαντική μιείωση της σκληρότητας σάρκας
παρατηρήθηκε σε όλες τις ποικιλίες, μιετά τους πρώτους 4 μιήνες συντήρησης. Τα
ΔΣΣ δεν μεταβλήθηκαν ουσιαστικά ενώ η οξύτητα μειώθηκε με τη μακρά
συντήρηση και τη ζωή στο ράφι. Διατηρήθηκε όμως η υψηλή οργανοληπτική
ποιότητα (ΔΣΣ/οξέα) στα μιήλα Starking Delicious Ζαγοράς και Starkrimson Αγιάς
έως και μετά από 8 μιήνες συντήρησης και στη ζωή στο ράφι. Αντίθετα, το
επιφανειακό έγκαυμια ήταν ο περιοριστικός παράγοντας στη μιακρά συντήρηση,
ώστε για έως 4 μιήνες συντήρηση να μιην απαιτείται χρήση ανποξειδωτικών ουσιών
αλλά για πιο μιακρά συντήρηση να είναι απαραίτητη η χρήση αντιοξειδωτικών
ουσιών. Τέλος, κατά την παραμιονή των μιήλων σε θερμιοκρασία δωμιατίου για 7
ημιέρες (ζωή στο ράφι) ελάχιστη υποβάθμιιση ποιότητας παρατηρήθηκε. | el |
dc.language.iso | el | en |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | en |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | en |
dc.subject.other | ΜΗΛΑ -- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ | el |
dc.subject.other | ΜΗΛΑ -- ΠΟΙΟΤΗΤΑ | el |
dc.title | Συγκριτική αξιολόγηση ποιότητας καρπών μηλιάς από διαφορετικές περιοχές καλλιέργειας | el |
dc.type | bachelorThesis | en |
heal.recordProvider | Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης | el |
heal.academicPublisher | Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. | el |
heal.academicPublisherID | uth | en |
heal.fullTextAvailability | true | en |
dc.rights.accessRights | free | en |