Afficher la notice abrégée

dc.contributor.advisorΚουρέτας, Δημήτριος Δ.el
dc.creatorΒεσκούκης, Αριστείδης Σ.el
dc.date.accessioned2015-01-05T21:43:27Z
dc.date.available2015-01-05T21:43:27Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.other4295
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/839en
dc.description.abstractΟι αλδεΰδες είναι οργανικά μόρια, των οποίων η διασπορά στη φύση είναι πολύ έντονη. Είναι συστατικά των τροφών ενώ αποτελούν και το τελικό προϊόν της διάσπασης πολλών φαρμάκων στον οργανισμό από συγκεκριμένα ένζυμα. Προκαλούν πολύ συχνά κυτταροτοξικότητα, ειδικά σε μεγάλες συγκεντρώσεις αλλά έχουν και ευεργετικές δράσεις, οι οποίες έγκεινται στην αναστολή του πολλαπλασιασμού του κυττάρου όταν οι βλάβες είναι σημαντικές και κινδυνεύουν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Η οξείδωσή τους προς σχηματισμό των αντίστοιχων οξέων συμβαίνει, εκτός των άλλων και από μια κατηγορία ενζύμων, τις υδροξυλάσες μολυβδαινίου, στις οποίες υπάγονται η ξανθική και η αλδεϋδική οξειδάση. Τα ένζυμα αυτά έχουν μία ποικιλία υποστρωμάτων, ανάμεσα στα οποία είναι οι αρωματικές αλδεΰδες, οι πουρίνες, οι πυριμιδίνες και οι Ν-ετεροκυκλικές ενώσεις. Στην παρούσα μελέτη ερευνήθηκε η δράση των δύο παραπάνω ενζύμων σε έξι υποκατεστημένες βενζαλδεΰδες, τις 2-, 3- και 4-μεθυλβενζαλδεΰδη και τις 2-, 3- και 4-νιτροβενζαλδεΰδη μέσω του προσδιορισμού των κινητικών σταθερών (Vmax, Km και Ks) και βρέθηκε ότι αποτελούν υποστρώματά τους και μάλιστα κάποιες όπως η 3-νιτροβενζαλδεΰδη και η 3-μεθυλβενζαλδεΰδη είναι πολύ καλά υποστρώματα για την ξανθική οξειδάση ενώ άλλες με κύρια πάλι την 3-νιτροβενζαλδεΰδη είναι πολύ καλά υποστρώματα για την αλδεϋδική οξειδάση. Επιπλέον, έγινε προσδιορισμός των κινητικών σταθερών της ξανθίνης κατά την οξείδωσή της με ξανθική οξειδάση, που προέρχεται τόσο από το γάλα βοδιού όσο και από μικροοργανισμούς και βρέθηκε ότι αποτελεί εξαιρετικό υπόστρωμα και για τα δύο ένζυμα. Τέλος, εξετάστηκε η ανασταλτική δράση επτά πολυφαινολών στην ξανθική οξειδάση. Όλες έδειξαν αναστολή σε διαφορετικό βαθμό ενώ το φερουλικό οξύ και η ρουτίνη ήταν εκείνες που ανέστειλαν περισσότερο τη δράση της ξανθικής οξειδάσης.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΑΛΔΕΫΔΕΣel
dc.subject.otherΑΛΔΕΫΔΙΚΗ ΟΞΕΙΔΑΣΗel
dc.subject.otherΞΑΝΘΙΚΗ ΟΞΕΙΔΑΣΗel
dc.titleΚινητική μελέτη της οξείδωσης υποκατάστατων βενζαλδεύδων με ξανθική οξειδάση και αλδευδική οξειδάση και έλεγχος της ανασταλτικής δράσης των πολυφαινολών με ξανθική οξειδάσηel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Fichier(s) constituant ce document

Thumbnail

Ce document figure dans la(les) collection(s) suivante(s)

Afficher la notice abrégée

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Excepté là où spécifié autrement, la license de ce document est décrite en tant que Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International