Η επίδραση διαφόρων συγκεντρώσεων αζώτου και γιββερελλινικού οξέος (GA) στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των διαφόρων τύπων μαρουλιού
Voir/ Ouvrir
Auteur
Τσιακάρας, Γεώργιος Α.Supervisor name
Χα, Ιμπραχίμ-Αβραάμ
Date
2012Language
el
Access
free
Résumé
Η χώρα μας με το μεσογειακό της κλίμα και με τα πλούσια εδάφη που διαθέτει σε
πολλές περιοχές προσφέρεται για την καλλιέργεια κηπευτικών. Η μεγάλη ηλιοφάνεια,
η ξηρότητα της ατμόσφαιρας και η κανονική θερμοκρασία κατά την ωρίμανση είναι
οι βασικοί παράγοντες πρώιμης καρποφορίας και εξαιρετικής ποιότητας λαχανικών
εύγευστων και αρωματικών. Η λαχανοκομία στην Ελλάδα έχει μεγάλη οικονομική
σημασία, προς όφελος των αγροτών, αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία χρησιμοποιήθηκαν έξι ποικιλίες μαρουλιού, από
αυτές οι δύο ποικιλίες είναι η Kismy και Marady τύπου Loose leaf, μια ποικιλία είναι
η Adranita τύπου Romaine και οι τρεις ποικιλίες είναι η Pedrola, Botiola και
Cartagenas τύπου Iceberg.
Μελετήθηκε η επίδραση τεσσάρων επιπέδων συγκεντρώσεων αζώτου πάνω στα
ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των φυτών μαρουλιού των έξι παραπάνω
ποικιλιών σε τρεις διαφορετικές εποχές φύτευσης.
Καθώς και η επίδραση τριών επιπέδων συγκεντρώσεως του γιββερελλινικού οξέος
σε τρεις διαφορετικές εποχές φύτευσης.
Η καλλιέργεια έγινε σε θερμοκήπιο στα Σερβωτά Τρικάλων. Η πρώτη
μεταφύτευση στο θερμοκήπιο έγινε στις 07/10/2011 και η συγκομιδή στις
11/12/2011, η δεύτερη μεταφύτευση στο θερμοκήπιο έγινε στις 01/11/2011 και η
συγκομιδή στις 11/02/2012 και η τρίτη μεταφύτευση στο θερμοκήπιο έγινε στις
27/01/2012 και η συγκομιδή στις 17/04/2012.
Academic publisher
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.