Επίδραση αλατότητας του νερού της άρδευσης στην ανάπτυξη και παραγωγή σπόρου της πιπεριάς σε συνθήκες δοχείου
View/ Open
Author
Μπουλμπούλ, Σελμάν Χ.Supervisor name
Χα, Ιμπραχίμ-Αβραάμ
Date
2011Language
el
Access
free
Abstract
Μελετήθηκε η επίδραση της αλατότητας του νερού της άρδευσης στην
ανάπτυξη και παραγωγή σπόρου της πιπεριάς σε συνθήκες δοχείου. Συγκεκριμένα οι
μεταχειρίσεις που εφαρμόστηκαν ήταν : α) μάρτυρας (νερό της άρδευσης χωρίς
αλατότητα) β) άρδευση με χαμηλή συγκέντρωση αλατότητας 1.5 dS m'1 γ) άρδευση
με μέση συγκέντρωση αλατότητας 3.0 dS m"1 και δ) άρδευση με υψηλή
συγκέντρωση αλατότητας 4.5 dS m'1 .
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνολικός αριθμός και ο βάρος των καρπών
ήταν μεγαλύτερο στα φυτά πιπεριάς που δέχτηκαν τον μάρτυρα και τη μεταχείριση
1.5 dS m'1 με στατιστικός σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές
που προέκυψαν από την εφαρμογή των μεταχειρίσεων 3.0 dS m'1 και 4.5 dS m'1.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η πιπεριά είναι πολύ ευαίσθητη στην
αλατότητα του νερού και πάνω από 1.5 dS m'1 θα έχει πολύ σημαντική μείωση στη
ανάπτυξη και απόδοση καρπών και σπόρων. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι στις
μεταχειρίσεις που ήταν με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αλατότητας νερού μέχρι 3.0
dS m'1 και 4.5 dS m'1 η απόδοση των αυτών ήταν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερη
από τον μάρτυρα.
Academic publisher
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.