Επισκόπηση ζιζανίων σε δενδρώδεις καλλιέργειες ορεινής Λευκωσίας
View/ Open
Author
Αλεξάνδρου, ΆνναSupervisor name
Λόλας, Πέτρος Χ.
Date
2009Language
el
Keyword
Access
free
Abstract
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η
γεωργία σήμερα είναι η παρουσία των ζιζανίων στις καλλιέργειες. Η ανάπτυξη και
η απόδοση κάθε καλλιέργειας επηρεάζεται σημαντικά, από την παρουσία τους,
καθώς πολλές φορές δεν μπορεί να τα ανταγωνιστεί σε νερό, φώς και θρεπτικά
στοιχεία.
Η παρούσα εργασία έχει σκοπό την καταγραφή των ζιζανίων με επιτόπια
επισκόπηση και με αντιπροσωπευτικά εδαφοδείγματα (για κάθε περιοχή) σε
καλλιέργειες μηλιάς, ροδακινιάς, δαμασκηνιάς και κερασιάς στην Επαρχία
Λευκωσίας.
Σε 3 περιοχές της Επαρχίας και σε δυο διαφορετικές εποχές
πραγματοποιήθηκε η επιτόπια επισκόπηση. Από 3 αγρούς της κάθε περιοχής
πάρθηκαν τυχαία 5 δείγματα εδάφους (βάρους 4kg & βάθους περίπου 0 - ΙΟοπι)
τα οποία είχαν απόσταση μεταξύ τους. Τα εδαφοδείγματα που πάρθηκαν από
κάθε αγρό της κάθε καλλιέργειας αναμίχθηκαν και τοποθετήθηκαν σε φυτοδοχεία
(30 χ 5 cm) στο εργαστήριο Ζιζανιολογίας. Για 3 περιόδους, διάρκειας περίπου
ενός μήνα η κάθε μια και έπειτα από συνεχή πότισμα έγινε βλάστηση και
καταγραφή των ζιζανίων. Μεταξύ των καταγραφών μεσολαβούσε διάστημα 7
ημερών ώστε να ξεραθούν τα εδαφοδείγματα και ακολουθούσε αναμόχλευση
του εδάφους.
Κατά την επιτόπια επισκόπηση καταγράφηκαν 50 διαφορετικά είδη
ζιζανίων εκ των οποίων τα 38 ήταν πλατύφυλλα, 11 αγρωστώδη και ένα
παρασιτικό.
Στα εδαφοδείγματα καταγράφηκαν συνολικά 12 διαφορετικά είδη ζιζανίων
εκ των οποίων τα 9 ήταν πλατύφυλλα και τα 3 αγρωστώδη. Τη μεγαλύτερη
συχνότητα (σε πόσους οπωρώνες είχαμε παρουσία κάποιου ζιζανίου) στα
γιγαρτόκαρπα (μηλιά) ήταν το βλήτο (Amaranthus sp.), το σκαρολάχανο
(Mercurialis annua) και η αγριοβρώμη (Avena spp.) ενώ στα πυρηνόκαρπα
(ροδακινιά, δαμασκηνιά, κερασιά) ήταν το βλήτο (Amaranthus sp), η αγριοβρώμη
(Avena spp.) και η σετάρια (Setaria spp.).
Academic publisher
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.