Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΚουρέτας, Δημήτριος Δ.el
dc.creatorΠαλαιογιάννης, Δημήτριοςel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:42:39Z
dc.date.available2015-01-05T21:42:39Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.other8180
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/294en
dc.description.abstractΤα σταφύλια και το κρασί έχουν κερδίσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν ευεργετικές βιολογικές δράσεις που οφείλονται κυρίως στις πολυφαινόλες που περιέχουν. Από τις σημαντικότερες βιολογικές δράσεις που έχουν αποδοθεί στις πολυφαινόλες των σταφυλιών είναι οι αντιοξειδωτικές και χημειοπροστατευτικές τους ιδιότητες. Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν η μελέτη της επίδρασης εκχυλισμάτων σταφυλιών στη δράση της υπεροξειδικής δισμουτάσης. Η SOD είναι ένα αντιοξειδωτικό ένζυμο που καταλύει την οξείδωση του σουπεροξειδικού ανιόντος (Ο2* ) σχηματίζοντας Η2Ο2 και Ο2. Για την επίτευξη του στόχου μελετήθηκαν δέκα εκχυλίσματα σταφυλιών, πέντε εκχυλίσματα στέμφυλων και δώδεκα εκχυλίσματα βοστρύχων ελληνικών ποικιλιών στη δράση της υπεροξειδικής δισμουτάσης μέσω αναστολής της αυτοοξείδωσης της πυρογαλλόλης. Για να αποσαφηνιστεί αν αυτή η αναστολή της αυτοοξείδωσης της πυρογαλλόλης οφείλεται στο εκχύλισμα ή στο συνδυασμό εκχυλίσματος-υπεροξειδικής δισμουτάσης, όσα εκχυλίσματα παρουσίασαν δράση παρουσία του ενζύμου της SOD, επανεξετάστηκαν απουσία της SOD. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δίνουν σημαντικές ενδείξεις για την επαγωγική δράση των εκχυλισμάτων στέμφυλων και βοστρύχων Σαντορίνης. Από τα εκχυλίσματα που επανεξετάστηκαν ορισμένα εμφάνισαν δράση απουσία της SOD, γεγονός που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα εκχυλίσματα δεν επάγουν μόνο τη SOD, αλλά έχουν και αντιοξειδωτική δράση. Η αντιοξειδωτική δράση που παρουσίασαν τα εκχυλίσματα αυτά οφείλεται στις πολυφαινολικές ενώσεις που περιέχουν.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣel
dc.subject.otherΣΤΑΦΥΛΙΑ -- ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣel
dc.subject.otherΕΝΖΥΜΑ -- ΑΝΑΛΥΣΗel
dc.titleΕπίδραση εκχυλισμάτων από σταφύλια στην ενζυμική δραστικότητα της υπεροξειδικής δισμουτάσηςel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International