Επιμήκυνση του χρόνου συντήρησης ώριμων ροδάκινων και νεκταρινιών με θερμικό σοκ και τροποποιημένη ατμόσφαιρα
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Μαλάκου, ΑθηνάΌνομα Επιβλέποντος
Νάνος, Γεώργιος Δ.
Ημερομηνία
2002Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Σχετικά ώριμα ροδάκινα cv Royal Glory και νεκταρίνια cv Caldesi 2000
εμβαπτίσθηκαν σε νερό θερμοκρασίας 46°C για 25min και κατόπιν
τοποθετήθηκαν στους 0-1 °C σε συσκευασίες μισού κιλού από σακούλες
πολυαιθυλενίου με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών τροποποιημένης
ατμόσφαιρας. Μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών στους καρπούς έγιναν
αρχικά και μετά από 1 ή 2 εβδομάδες ψυχροσυντήρησης και αφού
παρέμειναν για 1 μέρα στους 20°C.
Η σκληρότητα της σάρκας των καρπών μειώθηκε και η ειδική
αγωγιμότητα της σάρκας αυξήθηκε με τη διάρκεια συντήρησης. Έτσι η
ωρίμανση των καρπών συνεχίστηκε κατά τη συντήρηση και των 2 ποικιλιών
που μελετήθηκαν, κυρίως γιατί οι συνθήκες τροποποιημένης ατμόσφαιρας
που δημιουργήθηκαν δεν περιόρισαν το ρυθμό ωρίμανσης πέραν του
περιορισμού λόγω της συντήρησης σε χαμηλή θερμοκρασία και πολύ υψηλή
σχετική υγρασία.
Η εμβάπτιση σε θερμό νερό δεν προκάλεσε ζημιά στους καρπούς ενώ
μείωσε την εμφάνιση σήψεων. Η εμβάπτιση σε θερμό νερό καθυστέρησε την
ωρίμανση των καρπών και των 2 ποικιλιών που μελετήθηκαν ιδιαίτερα κατά
την 1η εβδομάδα συντήρησης καθώς δεν τροποποίησε ουσιαστικά το ρυθμό
αναπνοής αλλά καθυστέρησε το μαλάκωμα της σάρκας και την αύξηση της
ειδικής αγωγιμότητας.
Επομένως, η εμπορία σχετικά ώριμων ροδάκινων και νεκταρινιών είναι
εφικτή αν προηγουμένως αυτά υποστούν τη μεταχείριση με θερμό νερό και η
μετασυλλεκτική διακίνηση των φρούτων διεξαχθεί σε 1 εβδομάδα, σε
θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν και οικογενειακές συσκευασίες
τροποποιημένης ατμόσφαιρας για τη μείωση των ζημιών από μωλωπισμούς,
των απωλειών βάρους και του ρυθμού ωρίμανσης.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.