Afficher la notice abrégée

dc.contributor.advisorΝάνος, Γεώργιος Δ.el
dc.creatorΜίχου, Ουρανίαel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:45:41Z
dc.date.available2015-01-05T21:45:41Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.other1065
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1674en
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26253/heal.uth.5235
dc.description.abstractΚατά τη βλαστική περίοδο 2000 μελετήθηκε η αποτελεσματικότητά της από εδάφους ή διαφυλλικά εφαρμογής διαφόρων μορφών ασβεστίου στην ανόργανη θρέψη φύλλων και καρπών μηλιάς καθώς και στην ποιότητα και συντηρησιμότητα των καρπών μηλιάς ποικιλίας “Starking Delicious'’ στην περιοχή Κοντού Ζαγοράς. Για πρώτη φορά ελήφθησαν τιμές ανόργανων στοιχείων σε καρπούς "Starking Delicious” κάτω από ελληνικές συνθήκες ανάπτυξης και από περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κλίματος και εδάφους όπως του Ανατολικού Πηλίου και εξηγήθηκε η μη εμφάνιση πικρής στιγμάτωσης σε φτωχά σε ασβέστιο εδάφη. Σημαντικές διαφορές βρέθηκαν μεταξύ των δύο μηλεώνων που μελετήθηκαν παρά τις παρόμοιες (και πανομοιότυπες τα τελευταία 2 έτη) καλλιεργητικές φροντίδες κύρια λόγω διαφορών στη συγκέντρωση των ανόργανων στοιχείων στο έδαφος. Η από εδάφους εφαρμογή CaO ή λιθόθαμνου δεν βελτίωσε τη θρέψη ασβεστίου στα φύλλα και καρπούς τη χρονιά εφαρμογής της είτε επειδή έγινε μερική μόνο κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο είτε επειδή αυτό με την ατελή άρδευση θα γίνει πιο αφομοιώσιμο τις επόμενες χρονιές. Η μη εφαρμογή αζώτου είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της θρέψης φύλλων και καρπού σε διάφορα ανόργανα στοιχεία πλην του αζώτου, το οποίο και δεν τροποποιήθηκε στα φύλλα. Διαφυλλικοί ψεκασμοί Set (Ca, Β) σε συνδυασμό με από εδάφους εφαρμογή πλήρους λιπάσματος δεν βελτίωσαν τη θρέψη του καρπού όσον αφορά το ασβέστιο και το βόριο. Διαφυλλικοί ψεκασμοί CaCla, επίσης δεν βελτίωσαν τα επίπεδα ασβεστίου στον καρπό που γενικά βρισκόταν στη συγκομιδή σε ικανοποιητικά διεθνώς επίπεδα για μείωση της εμφάνισης της πικρής στιγμάτωσης όχι όμως και βελτίωση της τραγανότητας ή μείωση των μετασυλλεκτικών σήψεων. Η εμφάνιση πικρής στιγμάτωσης είναι ασήμαντη στα μήλα Ζαγοράς λόγω της άριστης σχέσης μεταξύ Ν και Ca και K+Mg/Ca στους καρπούς και η ανόργανη θρέψη δεν τροποποιήθηκε με την εφαρμογή των διαφόρων μεταχειρίσεων της παρούσας μελέτης πιθανόν λόγω του μεγάλου μεγέθους και ηλικίας των δένδρων και ατελών καλλιεργητικών εργασιών όπως την άρδευση.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΜΗΛΑ -- ΑΣΘΕΝΕΙΕΣel
dc.subject.otherΦΡΟΥΤΑ, ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΣΤΑel
dc.titleΕπίδραση της διαφυλλικής εφαρμογής ασβεστίου στην ποιότητα του καρπού μηλιάς Starking Deliciousel
dc.typemasterThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Τεχνολογικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Fichier(s) constituant ce document

Thumbnail

Ce document figure dans la(les) collection(s) suivante(s)

Afficher la notice abrégée

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Excepté là où spécifié autrement, la license de ce document est décrite en tant que Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International