Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΝάνος, Γεώργιος Δ.el
dc.creatorΚαρούτσου, Αγγελικήel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:44:29Z
dc.date.available2015-01-05T21:44:29Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.other7910
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1478en
dc.description.abstractΣκοπός της μελέτης ήταν η εκτίμηση της ζημιάς του μωλωπισμού που μελετήθηκε με την πτώση μήλων ποικιλιών Royal Gala, Golden Delicious και Red Chief και αχλαδιών ποικιλίας Κρυστάλλια. Για την τεχνητή πρόκληση μωλωπισμών εφαρμόστηκε η μέθοδος Klein (1987), με κάποιες τροποποιήσεις στο ύψος όπου επιλέχτηκε εκείνο των 30 cm, καθώς επίσης και στον τύπο της επιφάνειας πρόσκρουσης που χρησιμοποιήθηκε ήταν σταθερή μεταλλική. Μετρήθηκαν το χρώμα φλοιού, το pH, τα ΔΣΣ (μόνο στα μήλα), η σκληρότητα σάρκας, η οξύτητα, τα φαινολικά (μόνο στα μήλα) και η ειδική ηλεκτρική αγωγιμότητα. Τα αχλάδια όταν μωλωπίζονται δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές στο χρώμα του φλοιού και στην ειδική ηλεκτρική αγωγιμότητα σε σχέση με τα άθικτα παρά μόνο στον δείκτη χρώματος φλοιού b* που αποτελεί ένα καλό δείκτη εκτίμησης της αλλαγής χρώματος του φλοιού λόγω του μωλωπισμού. Γενικά, στα αχλάδια η πτώση από ύψος 30cm δεν προκάλεσε διάρρηξη κυττάρων ικανή να οδηγήσει σε σημαντικές φυσιολογικές μεταβολές και σε κοσμητική ζημία. Στα μήλα οι δείκτες χρώματος του φλοιού δεν τροποποιήθηκαν ουσιαστικά από το μωλωπισμό βρέθηκαν όμως χρήσιμοι για να προσδιορίσουν σωστά το κόκκινο χρώμα του φλοιού και να διαχωρίσουν τα μήλα διάφορων ποικιλιών. Στα μωλωπισμένα μήλα η ειδική ηλεκτρική αγωγιμότητα αυξήθηκε, ενώ τα φαινολικά έδωσαν ποικίλα αποτελέσματα. Τα μήλα Golden Delicious περιοχής Ζαγοράς εμφάνισαν μικρότερη κοσμική ζημία από την πτώση από μήλα της ίδιας ποικιλίας περιοχής Αγιάς. Αντίθετα, δεν βρέθηκε σταθερή διαφορά στο μωλωπισμό μεταξύ του διαφορετικού μεγέθους καρπών ποικιλίας Royal Gala και των τριών δειγμάτων μήλων Red Chief που μελετήθηκαν.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΜΗΛΑ -- ΠΟΙΟΤΗΤΑel
dc.subject.otherΑΧΛΑΔΙΑ -- ΠΟΙΟΤΗΤΑel
dc.subject.otherΦΡΟΥΤΑ -- ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣel
dc.titleΜεταβολές στην ποιότητα μήλων και αχλαδιών μετά από μωλωπισμόel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International