Εφαρμογή αμπσισικού οξέος και ζημιά από χαμηλές θερμοκρασίες (chilling injury) στον καρπό εσπεριδοειδών
Mostra/ Apri
Autore
Δελτσίδης, Άγγελος Ι.Supervisor name
Νάνος, Γεώργιος Δ.
Data
2008Language
el
Access
free
Abstract
Σκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη της συντηρησιμότητας και ευαισθησίας
στις χαμηλές θερμοκρασίες βοτρυόκαρπων ποικιλίας Rio Red και Star Ruby. Ώριμοι
καρποί Rio Red συλλέχθηκαν την ʼνοιξη 2006 στη Φλόριντα των ΗΠΑ,
εμβαπτίστηκαν ή όχι σε 100, 200 και 300 μΙ,/Ι, αμπσισικού οξέος και συντηρήθηκαν
στους 5 και 15°C για 3 μήνες. Από μακροσκοπικές παρατηρήσεις, οι καρποί δεν
παρουσίασαν βλάβη από χαμηλές θερμοκρασίες και δεν έγιναν περαιτέρω αναλύσεις.
Επομένως δεν ήταν δυνατό να βρεθεί κάποια σχέση της εφαρμογής αμπσισικού οξέος
με τη βλάβη από χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης καρποί Star Ruby συλλέχθηκαν στα
τέλη Νοεμβρίου 2007 από εμπορικό οπωρώνα στην ʼρτα και συντηρήθηκαν σε
εμπορικές εγκαταστάσεις συντήρησης στους 2 και 6°C, καθώς και σε μία αποθήκη με
θερμοκρασία περίπου 16°C για 48 και 87 ημέρες. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των
καρπών μετρήθηκαν αρχικά, αμέσως μετά την κάθε έξοδο και μετά από 5 ημέρες
διατήρησης σε συνθήκες δωματίου (shelf life). Οι μετρήσεις περιλάμβαναν το πάχος
και ποσοστό νερού του περικαρπίου, το ποσοστό χυμού, τα διαλυτά στερεά
συστατικά (ΔΣΣ), την οξύτητα και τα ολικά αντιοξειδωτικά του εδώδιμου μέρους.
Στους 2°C, τα ΔΣΣ, η οξύτητα και το ποσοστό νερού του περικαρπίου παρέμειναν
σταθερά, τα ολικά αντιοξειδωτικά αυξήθηκαν ελαφρά, και το ποσοστό του χυμού
μειώθηκε τόσο μετά τη συντήρηση όσο και μετά το shelf life. Στους 16°C, τα ΔΣΣ
και η οξύτητα αυξήθηκαν, το ποσοστό του χυμού δεν μεταβλήθηκε, ενώ το ποσοστό
νερού του περικαρπίου μειώθηκε όπως και τα ολικά αντιοξειδωτικά μετά τη
συντήρηση και μετά από διατήρηση σε συνθήκες shelf life. Τα ποιοτικά
χαρακτηριστικά των καρπών που είχαν συντηρηθεί στους 6°C, είχαν τιμές συνήθως
ενδιάμεσες αυτών που βρέθηκαν στις δύο παραπάνω θερμοκρασίες. Βρέθηκαν ακόμα
ελάχιστα συμπτώματα βλάβης από χαμηλές θερμοκρασίες, όπως κηλίδωση του
περικαρπίου σε πολύ μικρό αριθμό καρπών μετά από 3 μήνες συντήρησης σε όλες τις
θερμοκρασίες που μελετήθηκαν. Αυτή η ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες
θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα του εύκρατου κλίματος στο οποίο καλλιεργούνται
τα δέντρα από τα οποία πάρθηκαν οι καρποί (ʼρτα) ή οι χαμηλές θερμοκρασίες που
είχαν δεχθεί οι καρποί πριν τη συγκομιδή (ʼρτα, Φλόριντα).
Academic publisher
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.