Μελέτη της επίδρασης αντισταγονικών φύλλων κάλυψης θερμοκηπίων στο μικροκλίμα και στη διαπνοή υδροπονικής καλλιέργειας αγγουριού και τομάτας
Resumen
Τα τελευταία χρόνια, η ανησυχία των καταναλωτών για ασφαλή τρόφιμα, τη
ρύπανση του περιβάλλοντος, την αντοχή στα χημικά και την ανάγκη για λογική
χρήση της ενέργειας οδήγησε στην αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων για τη
ρύθμιση των υψηλών επιπέδων υγρασίας. Μία τέτοια μέθοδος είναι η χρήση
αντισταγονικών φύλλων κάλυψης των θερμοκηπίων. Σκοπός της παρούσης εργασίας
ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της χρήσης αντισταγονικών φύλλων κάλυψης
θερμοκηπίων στο μικροκλίμα και την καλλιέργεια αγγουριού και τομάτας.
Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιηθήκαν οι επιδράσεις δύο πλαστικών φύλλων
κάλυψης α) στο μικροκλίμα των θερμοκηπίων και β) στη μεταβολή του ρυθμού της
διαπνοής σε σχέση με την ηλιακή ενέργεια. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν
υλικά κάλυψης σε τρία όμοια τροποποιημένα τοξωτά θερμοκήπια. Το πρώτο υλικό
κάλυψης είχε αντισταγονικές και αντιομιχλικές ιδιότητες (AD+AF), το δεύτερο υλικό
είχε μόνο αντισταγονικές ιδιότητες (AD), ενώ το τρίτο ήταν κοινό πλαστικό κοινό
φύλλο πολυαιθυλενίου και χρησιμοποιήθηκε ως μάρτυρας. Οι μετρήσεις
πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια δύο καλλιεργητικών περιόδων (Σεπτέμβριος-
Δεκέμβριος 2006 και Ιανουάριος- Μάιος 2007) στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου
Θεσσαλίας στο Βελεστίνο.
Academic publisher
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.