Επίδραση του συστήματος θέρμανσης στις κατανομές θερμοκρασίας και υγρασίας σε θερμοκήπιο με καλλιέργεια τομάτας
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Νικολακάκης, ΜιχάληςΌνομα Επιβλέποντος
Κίττας, Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2006Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Το αντικείμενο της εργασίας αυτής ήταν η επίδραση του συστήματος θέρμανσης
στις κατανομές θερμοκρασίας και υγρασίας στο εσωτερικό θερμοκηπίου με
καλλιέργεια τομάτας. Εξετάστηκε η επίδραση της συνδυασμένης χρήσης των
επιδαπέδιων σωλήνων ζεστού νερού και του αερόθερμου. Τη περίοδο όπου η
θέρμανση στο εσωτερικό του θερμοκηπίου προερχόταν μόνο από τους επιδαπέδιους
σωλήνες η υψηλότερη τιμή θερμοκρασίας παρατηρήθηκε στη βάση του θερμοκηπίου
σε ύψος 0.50 m από το έδαφος ενώ η χαμηλότερη στη κορυφή του θερμοκηπίου
(3.60 m). Κατά τη διάρκεια της ίδιας μεταχείρισης, η υψηλότερη τιμή της σχετικής
υγρασίας εμφανίστηκε στη κορυφή του θερμοκηπίου και η μικρότερη σε ύψος
0.50 m από το έδαφος. Τη περίοδο όπου η θέρμανση προερχόταν από τη
συνδυασμένη χρήση αερόθερμου και επιδαπέδιων σωλήνων, η υψηλότερη τιμή
θερμοκρασίας εμφανίστηκε στη βάση του θερμοκηπίου και η χαμηλότερη στη
κορυφή του, ενώ η σχετική υγρασία ήταν υψηλότερη στη κορυφή και μικρότερη στη
βάση του θερμοκηπίου. Η περιεκτικότητα του αέρα σε υγρασία κοντά στη
καλλιέργεια ήταν μεγαλύτερη τη περίοδο λειτουργίας του συνδυασμένου
συστήματος, αφού το μικροκλίμα πάνω από τη περιοχή της καλλιέργειας, λόγω του
θερμού ρεύματος αέρα από το αερόθερμο ήταν τελείως διαφορετικό. Έτσι, η χρήση
του συνδυασμένου συστήματος είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας
του καλύμματος της οροφής, αλλά και τη μείωση της θερμοκρασίας του σημείου
δρόσου του αέρα, οδηγώντας έτσι σε μικρότερο ρυθμό υγροποιήσεων στην
εσωτερική πλευρά του καλύμματος της οροφής. Τέλος, η κατανάλωση ενεργείας με
τη χρησιμοποίηση του συνδιασμένου συστήματος είναι 16 % μεγαλύτερη σε σχέση
με τη κατανάλωση ενέργειας όταν η θέρμανση προέρχεται μόνο από τους
επιδαπέδιους σωλήνες.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.