Show simple item record

dc.contributor.advisorΚουρέτας, Δημήτριος Δ.el
dc.creatorΖήκου, Μαρίαel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:42:39Z
dc.date.available2015-01-05T21:42:39Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.other8181
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/295en
dc.description.abstractΤα ψυχανθή αποτελούν μια μεγάλη ομάδα δικοτυλήδονων φυτών που ανήκουν στην οικογένεια Leguminosae. Οι καρποί τους, τα όσπρια, που καταναλώνονται ως τρόφιμα αποτελούν σημαντικό τμήμα της Ελληνικής και Μεσογειακής διατροφής. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (κυρίως άμυλο) και πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία, όπως Ca, Fe, Κ, Mg και Zn, βιταμίνες και φυτοχημικές ουσίες. Η σημαντικότερη κατηγορία αυτών των φυτοχημικών ουσιών είναι οι πολυφαινόλες. Έχει βρεθεί ότι οι πολυφαινολικές ουσίες έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζουν αντιϊκές, αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ παράλληλα δρουν ως αντιοξειδωτικά προστατεύοντας από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Στα πλαίσια της μελέτης των βιολογικών ιδιοτήτων φυτικών εκχυλισμάτων ελληνικών ψυχανθών πραγματοποιήθηκε η παρούσα μελέτη. Στην εργασία αυτή μελετήθηκαν υδατικά και μεθανολικά φυτικά εκχυλίσματα, που προέρχονται από διάφορα ελληνικά ψυχανθή της οικογένειας Leguminosae που καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα αυτά παρουσιάζουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η παρατήρηση της επίδρασης αυτών των εκχυλισμάτων πολυφαινολών στη δραστικότητα της υπεροξειδικής δισμουτάσης. Το ένζυμο υπεροξειδική δισμουτάση (SOD) αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού στο οξειδωτικό στρες. Από τα 17 υδατικά και 17 μεθανολικά εκχυλίσματα ψυχανθών που μελετήθηκαν προκύπτει ότι μόνο τρία από κάθε ομάδα έδειξαν επαγωγή στη δραστικότητα της υπεροξειδικής δισμουτάσης εκ των οποίων τρία ανέστειλαν και την αυτοοξείδωση της πυρογαλλόλης. Η ικανότητά τους να επηρεάζουν τη δραστικότητα της υπεροξειδικής δισμουτάσης τα καθιστά σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ενώσεων.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣel
dc.subject.otherΨΥΧΑΝΘΗel
dc.subject.otherΕΝΖΥΜΑ -- ΑΝΑΛΥΣΗel
dc.titleΕπίδραση εκχυλισμάτων ψυχανθών στην ενζυμική δραστικότητα της υπεροξειδικής δισμουτάσηςel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International