Afficher la notice abrégée

dc.contributor.advisorΑρβανιτογιάννης, Ιωάννης Σ.el
dc.creatorΧριστάκου, Ε. Χ.el
dc.date.accessioned2015-01-05T21:46:12Z
dc.date.available2015-01-05T21:46:12Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.other4210
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1948en
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26253/heal.uth.5260
dc.description.abstractΣε καλλιέργειες αγγουριού, πεπονιού και μελιτζάνας υπό κάλυψη, μελετήθηκε η επίδραση του εμβολιασμού των φυτών σε υποκείμενα ανθεκτικά στην ασθένεια εδάφους, που προκαλούνται από τους μύκητες Fusarium oxysporum και Verticilium dahliae στην παραγωγική συμπεριφορά και στην ποιότητα των καρπών κατά την αποθήκευση σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα. Το αγγούρι (ποικιλία ) εμβολιάστηκε στα υποκείμενα Latina και Vivere, το πεπόνι (ποικιλία ‘Galia’) στα υποκείμενα 9075 και Mamouth και η μελιτζάνα (ποικιλία Τσακώνικη) στα υποκείμενα Solatium torvum και S. sisymbriifolium. To πείραμα περιλάμβανε επίσης αυτόριζα φυτά (μάρτυρας), εφαρμογή βρωμιούχου μεθυλίου σε αυτόριζα φυτά και εφαρμογή ασβεστούχου κυαναμίδης (Perlka), μιας εναλλακτικής μεθόδου απολύμανσης εδάφους, σε αυτόριζα φυτά, σε τρεις επαναλήψεις, με 10 φυτά σε κάθε μεταχείριση. Οι καρποί αποθηκεύτηκαν σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα (30% CO? και 70% Ν2 ) στους 10°C, με 2 δείγματα για κάθε μεταχείριση. Μετρήθηκαν οι φυσικοχημικές παράμετροι: βιταμίνη C νιτρικά, pH και συνεκτικότητα σάρκας, και οργανοληπτικές παράμετροι Ο εμβολιασμός είχε θετική επίδραση στην αύξηση της παραγωγικότητας των φυτών. Ο εμβολιασμός δεν είχε επίδραση στις φυσικοχημικές παραμέτρους, βιταμίνη C, νιτρικά ιόντα, pH και συνεκτικότητα στο αγγούρι. Στο πεπόνι δεν επηρεάστηκε η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και σε νιτρικά ιόντα, το pH και η συνεκτικότητα. Στη μελιτζάνα είχε αρνητική επίδραση στην περιεκτικότητα σε βιταμίνη C καθώς και στη συνεκτικότητα, ενώ δεν επηρεάστηκαν η περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα και το pH. Ο εμβολιασμός είχε αρνητική επίδραση στις περισσότερες οργανοληπτικές παραμέτρους του αγγουριού και του πεπονιού, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά την ολική εκτίμηση. Στη μελιτζάνα υπήρξε αρνητική επίδραση σε οργανοληπτικές παραμέτρους, αλλά δεν επηρέασαν αρνητικά την ολική εκτίμηση. Κατά την αποθήκευση του αγγουριού και πεπονιού, μειώθηκε η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ενώ δεν επηρεάστηκε από την τροποποιημένη ατμόσφαιρα. Η περιεκτικότητα της μελιτζάνας σε βιταμίνη C μειώθηκε κατά την αποθήκευση, ενώ η τροποποιημένη ατμόσφαιρα συντέλεσε σε καλύτερη διατήρησή της. Η συνεκτικότητα του αγγουριού αυξήθηκε κατά την αποθήκευση, και η τροποποιημένη ατμόσφαιρα συνέβαλε σε μεγαλύτερη αύξηση. Η συνεκτικότητα του πεπονιού μειώθηκε κατά την αποθήκευση, ενώ δεν επηρεάστηκε από την τροποποιημένη ατμόσφαιρα. Η συνεκτικότητα της μελιτζάνας μειώθηκε κατά την αποθήκευση, ενώ η τροποποιημένη ατμόσφαιρα συνέβαλε σε καλύτερη διατήρησή της. To pH του αγγουριού, του πεπονιού και της μελιτζάνας δεν επηρεάστηκε από την τροποποιημένη ατμόσφαιρα. Στο αγγούρι διαπιστώθηκε υποβάθμιση της ποιότητας κατά την αποθήκευση, ενώ η τροποποιημένη ατμόσφαιρα δε συνέβαλε στην καλύτερη διατήρηση της ολικής εκτίμησης. Στο πεπόνι και στη μελιτζάνα διαπιστώθηκε επίσης υποβάθμιση της ποιότητας κατά την αποθήκευση, αλλά η τροποποιημένη ατμόσφαιρα συνέβαλε στην καλύτερη διατήρηση της ολικής εκτίμησης.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΛΑΧΑΝΙΚΑ -- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑel
dc.subject.otherΛΑΧΑΝΙΚΑ -- ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑel
dc.titleΕπίδραση υποκείμενου εμβολιασμού στην παραγωγική συμπεριφορά καθώσε και στα φυσικοχημικά/οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο πεπόνι, αγγουράκι και μελιτζάναel
dc.typemasterThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Fichier(s) constituant ce document

Thumbnail

Ce document figure dans la(les) collection(s) suivante(s)

Afficher la notice abrégée

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Excepté là où spécifié autrement, la license de ce document est décrite en tant que Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International