dc.contributor.advisor | Νάνος, Γεώργιος Δ. | el |
dc.creator | Μαλάκου, Αθηνά | el |
dc.date.accessioned | 2015-01-05T21:45:54Z | |
dc.date.available | 2015-01-05T21:45:54Z | |
dc.date.issued | 2002 | |
dc.identifier.other | 1094 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11615/1796 | en |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26253/heal.uth.5072 | |
dc.description.abstract | Σχετικά ώριμα ροδάκινα cv Royal Glory και νεκταρίνια cv Caldesi 2000
εμβαπτίσθηκαν σε νερό θερμοκρασίας 46°C για 25min και κατόπιν
τοποθετήθηκαν στους 0-1 °C σε συσκευασίες μισού κιλού από σακούλες
πολυαιθυλενίου με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών τροποποιημένης
ατμόσφαιρας. Μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών στους καρπούς έγιναν
αρχικά και μετά από 1 ή 2 εβδομάδες ψυχροσυντήρησης και αφού
παρέμειναν για 1 μέρα στους 20°C.
Η σκληρότητα της σάρκας των καρπών μειώθηκε και η ειδική
αγωγιμότητα της σάρκας αυξήθηκε με τη διάρκεια συντήρησης. Έτσι η
ωρίμανση των καρπών συνεχίστηκε κατά τη συντήρηση και των 2 ποικιλιών
που μελετήθηκαν, κυρίως γιατί οι συνθήκες τροποποιημένης ατμόσφαιρας
που δημιουργήθηκαν δεν περιόρισαν το ρυθμό ωρίμανσης πέραν του
περιορισμού λόγω της συντήρησης σε χαμηλή θερμοκρασία και πολύ υψηλή
σχετική υγρασία.
Η εμβάπτιση σε θερμό νερό δεν προκάλεσε ζημιά στους καρπούς ενώ
μείωσε την εμφάνιση σήψεων. Η εμβάπτιση σε θερμό νερό καθυστέρησε την
ωρίμανση των καρπών και των 2 ποικιλιών που μελετήθηκαν ιδιαίτερα κατά
την 1η εβδομάδα συντήρησης καθώς δεν τροποποίησε ουσιαστικά το ρυθμό
αναπνοής αλλά καθυστέρησε το μαλάκωμα της σάρκας και την αύξηση της
ειδικής αγωγιμότητας.
Επομένως, η εμπορία σχετικά ώριμων ροδάκινων και νεκταρινιών είναι
εφικτή αν προηγουμένως αυτά υποστούν τη μεταχείριση με θερμό νερό και η
μετασυλλεκτική διακίνηση των φρούτων διεξαχθεί σε 1 εβδομάδα, σε
θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν και οικογενειακές συσκευασίες
τροποποιημένης ατμόσφαιρας για τη μείωση των ζημιών από μωλωπισμούς,
των απωλειών βάρους και του ρυθμού ωρίμανσης. | el |
dc.language.iso | el | en |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | en |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | en |
dc.subject.other | ΡΟΔΑΚΙΝΑ -- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ | el |
dc.subject.other | ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ -- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ | el |
dc.title | Επιμήκυνση του χρόνου συντήρησης ώριμων ροδάκινων και νεκταρινιών με θερμικό σοκ και τροποποιημένη ατμόσφαιρα | el |
dc.type | masterThesis | en |
heal.recordProvider | Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης | el |
heal.academicPublisher | Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. | el |
heal.academicPublisherID | uth | en |
heal.fullTextAvailability | true | en |
dc.rights.accessRights | free | en |