Zur Kurzanzeige

dc.contributor.advisorΝάνος, Γεώργιος Δ.el
dc.creatorΜαλάκου, Αθηνάel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:45:54Z
dc.date.available2015-01-05T21:45:54Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.other1094
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1796en
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26253/heal.uth.5072
dc.description.abstractΣχετικά ώριμα ροδάκινα cv Royal Glory και νεκταρίνια cv Caldesi 2000 εμβαπτίσθηκαν σε νερό θερμοκρασίας 46°C για 25min και κατόπιν τοποθετήθηκαν στους 0-1 °C σε συσκευασίες μισού κιλού από σακούλες πολυαιθυλενίου με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών τροποποιημένης ατμόσφαιρας. Μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών στους καρπούς έγιναν αρχικά και μετά από 1 ή 2 εβδομάδες ψυχροσυντήρησης και αφού παρέμειναν για 1 μέρα στους 20°C. Η σκληρότητα της σάρκας των καρπών μειώθηκε και η ειδική αγωγιμότητα της σάρκας αυξήθηκε με τη διάρκεια συντήρησης. Έτσι η ωρίμανση των καρπών συνεχίστηκε κατά τη συντήρηση και των 2 ποικιλιών που μελετήθηκαν, κυρίως γιατί οι συνθήκες τροποποιημένης ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκαν δεν περιόρισαν το ρυθμό ωρίμανσης πέραν του περιορισμού λόγω της συντήρησης σε χαμηλή θερμοκρασία και πολύ υψηλή σχετική υγρασία. Η εμβάπτιση σε θερμό νερό δεν προκάλεσε ζημιά στους καρπούς ενώ μείωσε την εμφάνιση σήψεων. Η εμβάπτιση σε θερμό νερό καθυστέρησε την ωρίμανση των καρπών και των 2 ποικιλιών που μελετήθηκαν ιδιαίτερα κατά την 1η εβδομάδα συντήρησης καθώς δεν τροποποίησε ουσιαστικά το ρυθμό αναπνοής αλλά καθυστέρησε το μαλάκωμα της σάρκας και την αύξηση της ειδικής αγωγιμότητας. Επομένως, η εμπορία σχετικά ώριμων ροδάκινων και νεκταρινιών είναι εφικτή αν προηγουμένως αυτά υποστούν τη μεταχείριση με θερμό νερό και η μετασυλλεκτική διακίνηση των φρούτων διεξαχθεί σε 1 εβδομάδα, σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν και οικογενειακές συσκευασίες τροποποιημένης ατμόσφαιρας για τη μείωση των ζημιών από μωλωπισμούς, των απωλειών βάρους και του ρυθμού ωρίμανσης.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΡΟΔΑΚΙΝΑ -- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗel
dc.subject.otherΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ -- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗel
dc.titleΕπιμήκυνση του χρόνου συντήρησης ώριμων ροδάκινων και νεκταρινιών με θερμικό σοκ και τροποποιημένη ατμόσφαιραel
dc.typemasterThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Dateien zu dieser Ressource

Thumbnail

Das Dokument erscheint in:

Zur Kurzanzeige

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Solange nicht anders angezeigt, wird die Lizenz wie folgt beschrieben: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International