dc.description.abstract | Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να αποδείξει αλλά και να
επιβεβαιώσει μερικά από τα πλεονεκτήματα που έχουν τα εμβολιασμένα
φυτά. Τα χαρακτηριστικά αυτά που ελέγχθηκαν ήταν η πρωιμότητα, η
παραγωγικότητα, η συμπεριφορά των φυτών καθώς και τα ποιοτικά και
οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που έχει μια ποικιλία εμβολιασμένη πάνω σε
δύο διαφορετικά υποκείμενα συγκρινόμενα με την ίδια ποικιλία ως αυτόρριζη.
Το πείραμα διεξήχθη στη περιοχή του Βελεστίνου στην περιφέρεια
Θεσσαλίας μεταξύ των μηνών Φεβρουάριο και Οκτώβριο του έτους 2002.
Καλλιεργήθηκαν 3 υβρίδια τομάτας, δύο εμβολιασμένα (RP, RN) με την ίδια
ποικιλία (2004) πάνω σε διαφορετικό υποκείμενο (Primavera, Nova) και το
τρίτο, ο μάρτυρας (R), που χρησιμοποιήθηκε η ποικιλία ως αυτόρριζη.
Χρησιμοποιήθηκαν 3 επαναλήψεις και οι μετρήσεις γίνονταν από τα 5 φυτά
της κάθε επανάληψης. Η πειραματική καλλιέργεια εγκαταστάθηκε τόσο σε
συνθήκες θερμοκηπίου όσο και στην ύπαιθρο.
Η παρούσα εργασία επιβεβαίωσε την πρώιμη συμπεριφορά των μη
εμβολιασμένων φυτών (μάρτυρας) έναντι των εμβολιασμένων τόσο στην
υπαίθρια όσο και στην υπό κάλυψη καλλιέργεια. Στην υπό κάλυψη
καλλιέργεια, μεταξύ των εμβολιασμένων, η RP είχε πιο πρώιμη συμπεριφορά
από την RN ενώ στην υπαίθρια καλλιέργεια η RN ήταν πιο πρώιμη από την
RP. Σχετικά με τα ποσοτικά χαρακτηριστικά η RP, τόσο στο θερμοκήπιο όσο
και στην ύπαιθρο, είχε μεγαλύτερη συνολική απόδοση, μεγαλύτερο αριθμό
καρπών καθώς και μεγαλύτερο μέσο βάρος καρπών από την RN και το
μάρτυρα.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του pH, της οξύτητας, της βιταμίνης C και
της σκληρότητας υπολογίστηκαν μόνο για τα φυτά της καλλιέργειας
θερμοκηπίου. Τα 3 υβρίδια παρουσίασαν μεγάλη σκληρότητα καρπών πριν τη
συντήρηση ενώ η συντήρηση τους για 15 ημέρες επηρέασε σημαντικά τη
σκληρότητα τους. To pH κυμάνθηκε και για τα 3 υβρίδια σε φυσιολογικά
επίπεδα. Η περιεκτικότητα της βιταμίνης C στα εμβολιασμένα, τόσο πριν τη
συντήρηση των καρπών όσο και μετά τη συντήρηση τους, ήταν μεγαλύτερη
από το μάρτυρα και υψηλότερη από το μέσο όρο της τομάτας. Τα
εμβολιασμένα παρουσίασαν μεγαλύτερη οξύτητα, πριν και μετά τη συντήρηση
των καρπών, συγκρινόμενα με το μάρτυρα ενώ τα επίπεδα οξύτητας και των 3
υβριδίων ήταν σχετικά υψηλά. | el |