Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΧα, Ιμπραχίμ-Αβραάμel
dc.creatorΠαπαχαρίτος, Παύλοςel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:43:22Z
dc.date.available2015-01-05T21:43:22Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.other3878
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/773en
dc.description.abstractΣτόχος της παρούσας εργασίας είναι να αποδείξει αλλά και να επιβεβαιώσει μερικά από τα πλεονεκτήματα που έχουν τα εμβολιασμένα φυτά. Τα χαρακτηριστικά αυτά που ελέγχθηκαν ήταν η πρωιμότητα, η παραγωγικότητα, η συμπεριφορά των φυτών καθώς και τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που έχει μια ποικιλία εμβολιασμένη πάνω σε δύο διαφορετικά υποκείμενα συγκρινόμενα με την ίδια ποικιλία ως αυτόρριζη. Το πείραμα διεξήχθη στη περιοχή του Βελεστίνου στην περιφέρεια Θεσσαλίας μεταξύ των μηνών Φεβρουάριο και Οκτώβριο του έτους 2002. Καλλιεργήθηκαν 3 υβρίδια τομάτας, δύο εμβολιασμένα (RP, RN) με την ίδια ποικιλία (2004) πάνω σε διαφορετικό υποκείμενο (Primavera, Nova) και το τρίτο, ο μάρτυρας (R), που χρησιμοποιήθηκε η ποικιλία ως αυτόρριζη. Χρησιμοποιήθηκαν 3 επαναλήψεις και οι μετρήσεις γίνονταν από τα 5 φυτά της κάθε επανάληψης. Η πειραματική καλλιέργεια εγκαταστάθηκε τόσο σε συνθήκες θερμοκηπίου όσο και στην ύπαιθρο. Η παρούσα εργασία επιβεβαίωσε την πρώιμη συμπεριφορά των μη εμβολιασμένων φυτών (μάρτυρας) έναντι των εμβολιασμένων τόσο στην υπαίθρια όσο και στην υπό κάλυψη καλλιέργεια. Στην υπό κάλυψη καλλιέργεια, μεταξύ των εμβολιασμένων, η RP είχε πιο πρώιμη συμπεριφορά από την RN ενώ στην υπαίθρια καλλιέργεια η RN ήταν πιο πρώιμη από την RP. Σχετικά με τα ποσοτικά χαρακτηριστικά η RP, τόσο στο θερμοκήπιο όσο και στην ύπαιθρο, είχε μεγαλύτερη συνολική απόδοση, μεγαλύτερο αριθμό καρπών καθώς και μεγαλύτερο μέσο βάρος καρπών από την RN και το μάρτυρα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του pH, της οξύτητας, της βιταμίνης C και της σκληρότητας υπολογίστηκαν μόνο για τα φυτά της καλλιέργειας θερμοκηπίου. Τα 3 υβρίδια παρουσίασαν μεγάλη σκληρότητα καρπών πριν τη συντήρηση ενώ η συντήρηση τους για 15 ημέρες επηρέασε σημαντικά τη σκληρότητα τους. To pH κυμάνθηκε και για τα 3 υβρίδια σε φυσιολογικά επίπεδα. Η περιεκτικότητα της βιταμίνης C στα εμβολιασμένα, τόσο πριν τη συντήρηση των καρπών όσο και μετά τη συντήρηση τους, ήταν μεγαλύτερη από το μάρτυρα και υψηλότερη από το μέσο όρο της τομάτας. Τα εμβολιασμένα παρουσίασαν μεγαλύτερη οξύτητα, πριν και μετά τη συντήρηση των καρπών, συγκρινόμενα με το μάρτυρα ενώ τα επίπεδα οξύτητας και των 3 υβριδίων ήταν σχετικά υψηλά.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΝΤΟΜΑΤΕΣ -- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑel
dc.subject.otherΛΑΧΑΝΙΚΑ -- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑel
dc.titleΣυγκριτική αξιολόγηση της απόδοσης και ποιοτικά χαρακτηριστικά των εμβολιασμένων φυτών στην τομάτα υπό συνθήκες θερμοκηπίου και στην υπαίθριο καλλιέργειαel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International