Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΤσιρόπουλος, Νικόλαος Γ.el
dc.creatorΝικολαΐδου, Αναστασίαel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:42:57Z
dc.date.available2015-01-05T21:42:57Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.other12220
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/506en
dc.description.abstractΙκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη της πορείας των υπολειμμάτων τεσσάρων φυχοπροστατευτικών ουσιών (φ.ο.), των εντομοκτόνων Pirimicarb και Chlorpyrifos »αι των μυκητοκτόνων Ρenconazole και Myclobutanil σε λαχανικά μετά από την τφαρμογή εργαστηριακών δοκιμών πλύσης τους με διαλύματα χημικών ουσιών οικιακής χρήσης. Στους καρπούς, πιπεριές και αγγουράκια, εφαρμόστηκαν τα αντίστοιχα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα στο εργαστήρια με ψεκασμό με αχρογράφο μικρού όγκου. Ακολούθως οι καρποί οδηγήθηκαν σε δοκιμές πλύσης με νερό, διάλυμα οξικού οξέος 10%, διάλυμα ανθρακικού νατρίου 10% και διάλυμα χλωριούχου νατρίου 10% και μετά καταγράφηκε η απομάκρυνση του υπολειμματικού φορτίου των τεσσάρων φ.ο. για κάθε δοκιμή πλύσης. Για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων στους καρπούς εφαρμόστηκε αναλυτική μεθοδολογία που αξιολογήθηκε στο εργαστήριο με πειράματα ανάκτησης. Ιυγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε σύστημα αέριας χρωματογραφίας με ανιχνευτή οζώτου-φωσφόρου (GC-NPD) μετά από εκχύλιση των αναλυτικών δειγμάτων με οξικό αιθυλεστέρα (EtAc) και εξάνιο (Ηχ). f ια τα αγγουράκια τη μεγαλύτερη μείωση υπολειμμάτων εμφάνισαν οι πλύσεις με Λ αλυμα οξικού οξέος (μείωση υπολειμμάτων κατά 69,9-76,3%), ενώ ικανοποιητική ήταν και η απομάκρυνση με τα όιλλα χρησιμοποιηθέντα διαλύματα (31-66% για το 6/α χλωριούχου νατρίου, 40-71% για το δ/α ανθρακικού νατρίου και 49-67% για το πλύσιμο με το νερό). Στις πιπεριές τα ποσοστά ήταν μικρότερα, καθώς η απομάκρυνση υπολειμμάτων κυμάνθηκε από 0-37%. Από τις φ.ο. της μελέτης τα χαμηλότερα ποσοστά απομάκρυνσης εμφάνισε το chlorpyrifos, γεγονός που αποδίδεται στη μεγαλύτερη λιποφιλικότητα του μορίου, καθώς εμφανίζει τη μεγαλύτερη τιμή του συντελεστή κατανομής οκτανόλης. Σημειώνεται ότι κατόπιν των πειραματικών παρατηρήσεων, τόσο στις πιπεριές όσο και στα αγγουράκια, η διαδικασία πλύσης με το νερό είναι αρκετή για την απομάκρυνση τουλάχιστον του 30% του φορτίου των υπολειμμάτων στις πιπεριές και τουλάχιστον του 50% στα αγγουράκια.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑel
dc.subject.otherΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗel
dc.subject.otherΛΑΧΑΝΙΚΑel
dc.titleΤύχη υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων σε λαχανικά μετά από εργαστηριακές πλύσεις: προσομοίωση οικιακών μεταχειρίσεων πλύσεωνel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International