Επίδραση του πράσινου τσαγιού και της άσκησης στην ολική αντιοξειδωτική ικανότητα και στη δραστικότητα της κατάλασης στο αίμα
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Φίλιου, Ελένη-ΆνναΌνομα Επιβλέποντος
Κουρέτας, Δημήτριος Δ.
Ημερομηνία
2007Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Σύμφωνα με τις μέχρι χώρα έρευνες είναι γνωστό πως η φυσική άσκηση
αποτελεί σημαντική πηγή παραγωγής ελευθέρων ριζών στον ανθρώπινο οργανισμό.
Κατ επέκταση, η άσκηση αποτελεί σημαντική] πηγή οξειδωτικού stress. Σκοπός
λοιπόν της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η μελέτη δεικτών οξειδωτικού
stress σε άτομα που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό,
λαμβάνοντας παράλληλα πράσινο τσάι, με στόχο τη μελέτη της αντιοξειδωτικής
δράσης του στο επαγόμενο από την άσκηση οξειδωτικό stress. Για το λόγο αυτό
μετρήθηκαν πριν και μετά την άσκηση, καθώς και πριν και μετά τη λήψη πράσινου
τσαγιού, η δραστικότητα της καταλάσης και η ολικέ] αντιοξειδωτική ικανότητα του
ορού (TAC Total Antioxidant Capacity), τα οποία αποτελούν δείκτες υπεροξείδωσης
των λιπιδίων και πρωτεϊνικής βλάβης, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία.
Οι μετρήσεις μας έδειξαν μεν στατιστικά σημαντική αύξηση της
δραστικότητας της καταλάσης και της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας σχετικά
με την αντίδραση του οργανισμού στο προκαλούμενο από την άσκηση οξειδωτικό
stress, αλλά στατιστικά αδιάφορη μεταβολή όσον αφορά την αντιοξειδωτική δράση
του πράσινου τσαγιού, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην χορηγούμενη δόση
του πράσινου τσαγιού
Ταυτόχρονα, υπήρξε συνεργασία με άλλες δύο διπλωματικές εργασίες που
προσδιόρισαν τα επίπεδα της μαλοναλδεΰδης (MDA) και των πρωτεϊνικών
καρβονυλίων, της ανηγμένης (GSH) και οξειδωμένης (GSSG) γλουταθειόνης καθώς
και του λόγου αυτών (GSH/GSSG) για να επιτευχθεί μία ολοκληρωμένη εικόνα
γύρω από το πώς αντιδρά ο οργανισμός στο οξειδωτικό stress με την ταυτόχρονη
λήψη αντιοξειδωτικών. Και στις δύο αυτές εργασίες, επίσης, παρατηρήθηκαν
παρόμοιες στατιστικά μεταβολές των εν λόγω δεικτών. Τα αποτελέσματα των τριών
εργασιών συγκλίνουν στο γεγονός ότι η άσκηση αυξάνει σημαντικά το οξειδωτικό
stress, αλλά το πράσινο τσάι έχει μεν θετική δράση χωρίς όμως να παρέχει τη
δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης των αρνητικών επιδράσεων που
προκαλεί το οξειδωτικό stress .
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.