Η επίδραση των επιδερμικών κηρών των φρούτων των ειδών malus commuxis (μήλα), fragaria vesca (φράουλες) και citrus paradisi (γκρεϊπ - φρούτ) στο ρυθμό φωτοαποδόμησης του εντομοκτόνου - ακαρεοκτόνου chlorpyrifos - methyl και του μυκητοκτόνου procymidone
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Ευθυμιάδης, Κωνσταντίνος Γ.Όνομα Επιβλέποντος
Κουρέτας, Δημήτριος Δ.
Ημερομηνία
2004Γλώσσα
el
Λέξη-κλειδί
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Στην παρούσα μελέτη παρατηρήθηκαν στο μικροσκόπιο κατόπιν διαφόρων
κατεργασιών και άνευ κατεργασίας οι επιδερμικοί κηροί των φρούτων από τρία
διαφορετικά φυτικά είδη, μήλα (Mains commuxis) ποικιλίας Golden, φράουλες
(Fragaria vesca) και γκρέιπ- φρουτ (Citrus paradisi). Εξετάστηκε συγκριτικά η
μορφολογία τους, καθώς κι οι επιδράσεις που είχε πάνω τους η εκάστοτε κατεργασία.
Εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα των διαφόρων μεθόδων εξαγωγής κηρών. Εν
συνεχεία, μελετήθηκε η επίδραση των επιδερμικών κηρών του κάθε φρούτου, στο
ρυθμό φωτοαποδόμησης του δικαρβοξυμιδικού μυκητοκτόνου procymidone και του
οργανοφωσφορικού εντομοκτόνου- ακαρεοκτόνου chlorpyrifos- methyl. Οι κηροί κι
απ τα τρία είδη φρούτων παρουσίασαν αρνητική επίδραση στους ρυθμούς
φωταποδόμησης και των δύο παρασιτοκτόνων, αυξάνοντας το χρόνο ημιζωής τους.
Τέλος, έλαβε χώρα σύγκριση των αποτελεσμάτων ανάμεσα στα διαφορετικά φρούτα
και τα παρασιτοκτόα που χρησιμοποιήθηκαν. Οι διαφορές που παρουσιάστηκαν
συσχετίστηκαν με την ποιότητα και τη δομή κι όχι με την ποσότητα των κηρών του
κάθε φρούτου.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.